Awokado zapiekane z jajkiem

Niby nastał czas wakacji, a jednak mój terminarz jest wypełniony po brzegi. Praktycznie każdy weekend aż do września jest w 100% zaplanowany. Dlatego właśnie w tym okresie szczególnie będę potrzebowała weny do gotowania szybkich i zdrowych potraw. Mam nadzieję, że ten “ścisk” czasowy zaoowocuje przepisami, które przypadną Wam do gustu w ten letni czas. Znajdując chwilę wytchnienia przygotowałam dla Was szybkie i aromatyczne danie – awokado zapiekane z jajkiem. Czas przygotowania tego cuda to ok. 30-35 min, a efekt końcowy powala! Awokado w takiej formie smakuje zupełnie inaczej, a obecność płynnego żółtka stanowi idealne dopełnienie. Szczerze mówiąc zastanawiałam się z czym można podać taką wersję awokado i w pewnej chwili doznałam olśnienia. Na straganie znalazłam pachnącą żółtą fasolkę szparagową, słodką i kruchą jednocześnie. Moment gdy na nią spojrzałam był decydujący, bo czym jest letni obiad bez fasolki szparagowej? Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie. Przyznam szczerze, że zanim nałożyłam całość na talerz, część fasolki została przeze mnie zjedzona prosto z garnka od razu po ugotowaniu. Zdecydowanie mam słabość do żółtej fasolki szparagowej, która w moim prywatnym zestawieniu deklasuje swoją zieloną siostrę. Kto chętny do spróbowania awokado zapiekanego z jajkiem zapraszam do przeczytania przepisu:)

W domu miałam:

1. 200 g żółtej fasolki szparagowej
2. 2 dojrzałe awokado haas
3. 2 ząbki czosnku
4. 2 jajka
5. 50 g cheddara
6. pęczek koperku

Przyprawy: cukier, sól, pieprz, słodka mielona papryka, sok z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od wstawienia wody do ugotowania fasolki i nagrzania piekarnika do 200 stopni.
2. W tym czasie awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ wkładamy do miseczki (skórkę awokado zostawiamy, bo napełnimy ją później awokado i jajkiem).
3. Do awokado dodajemy czosnek.
4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką (opcjonalnie dodajemy sok z 2 plasterów cytryny).
5. Do gotującej się wody wkładamy obraną fasolkę i dosypujemy łyżkę soli i łyżkę cukru (gotujemy ok. 20-25 min).
6. Awokado blendujemy na gładką masę.
7. Masę z awokado wkładamy do skórek i robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy całe jajko.
8. Awokado układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika (pieczemy do czasu aż zetnie się białko ok. 10-12 min – ten czas pozwoli uzyskać nam płynne żółtko, które idealnie pasuje do masy z awokado).
9. Ugotowaną fasolkę odsączamy i układamy na talerzu razem z awokado.
10. Przed podaniem awokado posypujemy startym cheddarem i koperkiem

Całkowity czas przygotowania: ok. 30-35 min

Ilość użytych składników: 6

 

Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem

Awokado zapiekane z jajkiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Awokado zapiekane z jajkiem
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: