Banofee “bez”

Ostatnio musiałam stawić czoła pewnemu kulinarnemu wyzwaniu! Czekało mnie wymyślenie ciasta, do upieczenia którego nie użyję m.in. masła, jajek, cukru i produktów zawierających laktozę. Początkowo myślałam, że stworzenie takiego przepisu nie będzie niczym trudnym. Niestety wieloletnie przyzwyczajenia, że ciasto raczej nie może obyć się bez jajek czy cukru, zdominowały moje podejście. Na szczęście doznałam chwili olśnienia. Stwierdziłam, że spróbuję przygotować banofee w wersji “bez”. W mojej głowie narodziła się wizja kruchego spodu, kokosowej bitej śmietany i alternatywnej wersji karmelu. Na szczęście próba okazała się udana, a gość dla którego ciasto zostało przygotowane, wyszedł zadowolony:)

Rada dla łasuchów: sekretem przyrządzenia śmietany z mleczka kokosowego jest odpowiednie schłodzenie mleczka (przynajmniej kilka godzin) oraz wykorzystanie do jej ubicia wyłącznie jego gęstej części.

W domu miałam:

  1. 1 szklanka mleka sojowego czyli ok. 200 ml (lub innego dowolnego)
  2. 2 łyżki syropu z agawy (można zastąpić dowolnym miodem lub w tradycyjnej wersji cukrem)
  3. 100 g mąki ryżowej
  4. 100 g mąki jaglanej (uzyskuję ją ze zblendowanych płatków jaglanych)
  5. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  6. 60 g oleju słonecznikowego
  7. 40 g miodu
  8. 2 puszki mleczka kokosowego
  9. 2 banany

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od zagotowania mleka wraz z syropem z agawy.
  2. Mleko należy podgrzewać do czasu zmiany barwy na karmelową i zgęstnienia (w tym przypadku gotowałam mleko ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając).
  3. W czasie gdy mleko się gotuje przyrządzamy spód do ciasta.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  5. Przesiewamy mąki.
  6. Mieszamy je z proszkiem do pieczenia.
  7. Dodajemy olej oraz miód.
  8. Całość mieszamy łyżką, a po połączeniu składników zagniatamy aby tworzyło całość.
  9. Wylepiamy foremkę (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) w taki sposób aby ciasto miało ok. 2 cm brzeg.
  10. Spód pieczemy ok. 20 min – do lekkiego wyrośnięcia i pozłocenia.
  11. W czasie gdy piecze się spód, przygotowujemy bitą śmietanę z mleczka kokosowego.
  12. Oddzielamy płynną część mleczka od gęstej (przelewamy przez sitko lub odlewamy bezpośrednio z puszki).
  13. Mleczko ubijamy ok. 3-4 min do uzyskania gęstej masy – powinno ubić się tak samo ja tradycyjna śmietana.
  14. Banany kroimy w plasterki.
  15. Ciasto po lekkim ostudzeniu smarujemy karmelem (na lekko ciepłym cieście karmel łatwiej będzie nam rozsmarować).
  16. Na karmelu układamy pokrojone banany.
  17. Na bananach kładziemy warstwę śmietany.
  18. Całość delikatnie posypujemy kakao.

Całkowity czas przygotowania: 30 min przygotowanie karmelu, 5 min przygotowanie ciasta, 20 min pieczenie, 10 min przygotowanie bitej śmietany i pokrojenie bananów

Ilość użytych składników: 9

Banofee

Banofee

Banofee

Banofee

Banofee

Summary
recipe image
Recipe Name
Banofee "bez"
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Sięgnij po więcej: