Bezglutenowy biszkopt gryczany

W sklepach zasypują nas ostatnio ogromną ilością bezglutenowych produktów. Dzięki temu możemy eksperymentować, a osoby nietolerujące glutenu mogą znów odnaleźć radość jedzenia. Dlatego właśnie ostatnio wzięłam na warsztat bezglutenowy biszkopt. I powiem Wam, że efekt przeszedł moje naśmielsze oczekiwania. Udało się, a źródłem sukcesu okazała się mąka gryczana. Sceptyków od razu uspokoję, bo biszkopt gryczany wcale nie ma posmaku gryki. Jest przecudowny i idealnie słodki. Gryczany biszkopt od dzisiaj stał się bazą moich tortów. Musicie jednak wiedzieć, że biszkopt gryczany jest niezwykle delikatny w swojej strukturze. Nie polecam jego przecinania na blaty. Lepiej jest upiec dwa osobne ciasta i razem stworzyć z nich piękny tort. Zobaczcie jak prosto i szybko można stworzyć cudowne i proste ciasto na bazie grycznego biszkoptu.

W domu miałam:

1. 4 jajka
2. 4 łyżki cukru trzcinowego
3. 4 łyżki mąki gryczanej
4. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)

Przyprawy: szczypta soli

Przygotowanie:

1. Powyższe proporcje dotyczą jednego biszkoptu. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni.
2. Odzielamy białka od żółtek.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
4. Pod koniec ubijania białek dodajemy do nich cukier i dalej ubijamy aż kryształki nie będą wyczuwalne.
5. Do przygotowanej piany z białek dodajemy po kolei wszystkie żółtka – kontynuujemy ubijanie do czasu pojawienia się w masie pęcherzyków powietrza.
6. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
7. Do masy jajecznej dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
8. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką do czasu połączenia wszystkich składników (mieszanie mikserem sprawiłoby, że masa utraci powietrze).
9. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 24 cm.
10. Pieczemy ok. 20-25 min.

Całkowity czas przygotowania: ok. 40 min ( w tym pieczenie ok. 20-25 min)

Ilość użytych składników: 4

Biszkopt, który widzicie na zdjęciu został podany z kremem na bazie z mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady. Do jego przygotowania potrzebujecie 400 g mascarpone, 200 ml śmietanki kremówki 36% i tabliczkę białej czekolady. W wersji bez laktozy możecie wykorzystać mascarpone bez laktozy (dostępne w Tesco lub Lidlu), śmietanę roślinną/mleczko kokosowe(jego gęstą część) lub bez laktozy i wegańską białą czekoladę. Krem można przygotować gdy nasz biszkopt rośnie w piekarniku.

  1. Czekoladę należy stopić w kąpieli wodnej.
  2. Mascarpone rozbijamy lekko mikserem.
  3. Bitą śmietanę ubijamy na sztywno (możemy ewentualnie dodać do niej odrobinę cukru z wanilią).
  4. Następnie łączymy mascarpone z bitą śmietaną (możemy zrobić to mikserem, ale musimy pamiętać o ustawieniu najniższych obrotów. Miksujemy masę chwilę tak żeby nasza śmietana się nie zważyła).
  5. Na koniec krem łączymy z przestudzoną czekoladą.
  6. Krem nakładamy na ciasto dopiero gdy przestygnie. Biszkopt możemy dodatkowo nasączyć nalewką lub sokiem z owoców (idelanie pasuje sok z wiśni lub malin).
  7. Biszkopt możecie posypać przesmażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami.

Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało – koniecznie dajcie mi znać z komentarzach:)

 

Bezglutenowy biszkopt gryczany

Bezglutenowy biszkopt gryczany

Bezglutenowy biszkopt gryczany

Summary
recipe image
Recipe Name
Bezglutenowy biszkopt gryczany
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: