Boskie drożdżówki

Dzisiejszy wpis zacznę chyba od pytania retorycznego. Lubicie drożdżówki zwane również słodkimi bułkami??? Wydaje mi się, że większość odpowiedzi będzie twierdząca. Bo kto z nas nie lubi świeżych, pachnących drożdżówek, wzbogaconych aromatem owoców, sera czy budyniu. W towarzystwie pysznej kawy lub aromatycznej herbaty, drożdżówki stanowią piękne dopełnienie drugiego śniadania. Zazwyczaj jest tak, że kiedy mam ochotę na drożdzówkę odwiedzam moją pobliską piekarnię, w której serwują jedne z najlepszych drożdzówek w mieście. Piekarnia jest niesamowita, ponieważ wygląda tak jakby zatrzymała się w czasie. Pieczywo ułożone jest na pięknych drewnianych półkach, a drożdżówki i cudowne pączki uśmiechają się do przechodniów przez szybę. Jeśli będziecie mieli okazję odwiedzić Wrocław, koniecznie musicie odwiedzić piekarnię będącą symbolem Nadodrza czyli “Złoto Nadodrza”. Ale wracając do tematu. Niedawno miałam jednak ochotę na domową drożdzówkę, która swoim zapachem wypełni rano całe mieszkanie. Z poprzedniego dnia zostało mi trochę owoców więc nie pozostało nic innego jak pieczenie. Poniżej znajdziecie krótki instruktaż jak przyrządzić samodzielnie drożdżówki z truskawkami i jagodzianki. Smacznego!

W domu miałam:

    1.  0,5 opakowanie drożdży instant (przyspieszy to czas przyrządzania, jeśli wolicie drożdże świeże, to potrzebujemy ich 25 g i musimy przyrządzić rozczyn)
    2. 125 ml napoju/mleka kokosowego (można użyć mleka krowiego lub innego mleka roślinnego)
    3. 60 g cukru do ciasta, 25 g cukru do kruszonki (możemy zastąpić go cukrem pudrem, dla uzyskania delikatnej struktury kruszonki) oraz 1 łyżkę cukru do jagód
    4. 50 g masła do ciasta (można użyć oczywiście zwykłego masła, masła roślinnego czy też bez laktozy) i 25 g masła do kruszonki
    5. 2 żółtka (z dużych jaj)
    6. 250 g mąki orkiszowej tortowej (można oczywiście użyć mąki pszennej, a nawet pełnoziarnistej żytniej. W przypadku tej drugiej mąki użyjmy ok. 200 g, a w zależności od konsystencji ciasta będzie można jej dosypywać) i 50 g mąki orkiszowej do kruszonki
    7. dowolne letnie owoce (u mnie jagody i truskawki)
    8. 2 łyżki mąki ziemniaczanej (na około pół szklanki jagód).

Przyprawy: cukier waniliowy/cukier wanilinowy (pół opakowania), sól (1 szczypta)

Przygotowanie:

  1. Masło do ciasta roztapiamy, a mleko lekko podgrzewamy (w żadnym wypadku mleko nie może być gorące. Najlepszym wskaźnikiem jest nasz palec. Jeśli możemy swobodnie włożyć go do podgrzanego mleka tzn., że ma ono idealną temperaturę).
  2. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem do ciasta oraz z cukrem waniliowym – ubijamy aż masa będzie miała prawie biały kolor.
  4. Do mąki dodajemy: roztopione ciepłe masło, ciepłe mleko, masę jajeczną  i drożdże instant.
  5. Ciasto wyrabiamy długą łyżką lub ręką. Musimy wyrabiać je tak długo, aż zacznie odchodzić nam od rąk.
  6. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika, pokrojenia owoców i przygotowania kruszonki.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
  8. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Masło do kruszonki siekamy, dorzucamy do niego cukier do krzuszonki oraz mąkę.
  10. Łączymy ze sobą składniki rozcierając je w palcach. Następnie kruszonkę wkładamy do lodówki.
  11. Truskawki kroimy w ćwiartki.
  12. Jagody mieszamy z cukrem oraz mąka ziemniaczaną.
  13. Lekko wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i odrywamy niewielkie kawałki formując z nich placki.
  14. Rozkładamy na cieście owoce (truskawki kładziemy na placuszkach, a jagody układamy na śwrodku placka i formujemy z niego pieroga) i posypujemy całość kruszonką.
  15. Odstawiamy ciasto w pobliżu nagrzanego piekarnika na około 10 min (żeby znów zaczęło rosnąć).
  16. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika pieczemy około 20-25 min aż do tzw. „suchego patyczka”.

Całkowity czas przygotowania: ok. 50-60 min

Ilość użytych składników: 8

Jeśli od drożdżowek wolicie tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami zapraszam tutaj.

Boskie drożdżówki

Boskie drożdżówki

Boskie drożdżówki

Boskie drożdżówki

Boskie drożdżówki

Boskie drożdżówki

Boskie drożdżówki

Boskie drożdżówki

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Boskie drożdzówki
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: