Brownie

Święta kojarzą nam się z tradycyjnymi ciastami takimi jak makowce, keksy, serniki czy pierniki. Dla mnie jednak co roku, w tradycyjnym menu świątecznym, musi pojawić się pewna innowacja. W tym roku jedną z nich będzie brownie. Co powiecie na świąteczny przepis na takie ciasto bez laktozy i glutenu? Jeśli jesteście ciekawi jak je przyrządzić mam dzisiaj dla Was bardzo prosty i szybki przepis. W 10-15 min przygotujecie przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych świątecznych gości.

Rada dla łasuchów: dla najpełniejszego smaku brownie, po ostudzeniu schowaj je do lodówki. Jeśli nie masz w domu mąki kokosowej możesz przyrządzić ją samodzielnie poprzez zblendowanie wiórków kokosowych.

W domu miałam:

  1. 125 g masła bez laktozy (można użyć zwykłego masła lub roślinnego)
  2. 50 g mąki kokosowej
  3. 40 g kakao
  4. 110 g cukru trzcinowego
  5. 3 jajka
  6. 60 ml mleka sojowego (można także użyć dowolnego innego roślinnego lub zwierzęcego)
  7. pół łyżeczki aromatu pomarańczowego.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
  2. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na małym ogniu.
  3. W czasie gdy masło się roztapia do jednej z misek wkładamy mąkę, kakao oraz cukier – dokładnie mieszamy.
  4. Gdy masło się roztopi, odstawiamy je do ostygnięcia (żeby przyspieszyć studzenie masła, możecie nie do końca je roztopić – gdy pływają w nim jeszcze fragmenty masła, zdejmijcie rondelek z ognia, przelejcie masło do miseczki i poczekajcie aż temperatura sama roztopi pozostałe masło).
  5. Gdy masło się studzi, do drugiej miseczki wbij jajka oraz dolej do nich mleko.
  6. Przestudzone masło łączymy z jajkami i mlekiem – całość dokładnie mieszamy.
  7. Wlewamy wymieszane masło z jajkami i mlekiem do drugiej miski z naszymi „suchymi” składnikami.
  8. Dolewamy aromat.
  9. Całość mieszamy dokładnie aż do uzyskania dość gęstej masy.
  10. Masę wlewamy do foremki (u mnie tortownica o średnicy 24 cm – dla uzyskania wyższego ciasta wystarczy użyć mniejszej foremki).
  11. Brownie pieczemy ok. 30-35 min (do tzw. „suchego” patyczka).

Całkowity czas przygotowania: 10-15 min przygotowanie składników, w tym czasie topimy i studzimy masło, 30-35 min pieczenie

Ilość użytych składników: 7

Brownie

Brownie

Brownie

Brownie

Summary
recipe image
Recipe Name
Brownie
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: