Chleb żytnio-kukurydziany

Wielkanoc zbliża się wielkimi  krokami, czas więc zacząć się do niej przygotowywać. W ramach kilku przepisów wielkanocnych przygotowałam dla Was ekspresowy przepis na chleb żytnio-kukurydziany, który będzie idealnym dodatkiem do świątecznego śniadania. Wiele osób boi się samodzielnie upiec w domu chleb, myśląc że jest to bardzo trudne. Dzisiaj pokażę Wam jak bez stresu i małym nakładem pracy można upiec pyszny chleb, który zasmakuje każdemu. Szykujcie mąkę i do roboty. Ostrzegam jednak, że chleb znika w mgnieniu oka.

Rada dla łasuchów: Używając drożdży instant nie musimy przygotować rozczynu. Zabieg ten przyspiesza i ułatwia pracę. Pamiętajcie jednak, że temperatura płynu, w którym rozrobimy drożdże nie może być zbyt wysoka. Jeśli użyjemy zbyt gorącego płynu, nasze ciasto nie urośnie. Idealna temperatura płynu to około 37-40 stopni.

W domu miałam:

1. 275 ml ciepłej wody (37-40 stopni)
2. 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
3. 200 g mąki kukurydzianej
4. 150 g pełnoziarnistej mąki żytniej

Przyprawy: 1,5 łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki soli (dodamy je do drożdży)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od włączenia piekarnika na 220 stopni.
2. Ciepłą wodę wlewamy do miski.
2. Dodajemy drożdże, cukier i sól.
3. Całość mieszamy do czasu połączenia składników.
4. Dosypujemy obie mąki.
5. Mieszamy łyżką do czasu uzyskania jednolitej masy, która będzie lekko klejąca.
6. Odstawiamy ciasto na ok. 15 min.
7. Z ciasta formujemy dowolny kształt i kładziemy go na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
7. Chleb pieczemy około 30 min.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie ciasta, 15 min wyrastanie, 30 min pieczenie chleba

Ilość użytych składników: 4

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Chleb żytnio-kukurydziany
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)