Chow mein z indykiem

Czy też macie tak ja ja, że przychodzicie z pracy i nie macie siły na nic. Z przerażeniem myślicie o tym, że brzuch krzyczy z głodu. Żeby ukoić jego pragnienie konieczne jest stanie w kuchni, krojenie, gotowanie i czekanie na miskę czegoś pożywnego. Jeśli tak, mam dla Was świetną potrawę, która pokona Wasz głód w niespełna 20 minut! W dodatku w Waszym domu zagości trochę azjatyckich aromatów, a sąsiedzi będą się zastanawiać kto wieczorem przyrządza takie pyszności. No nic, pozostaje Wam tylko szybko wypróbować poniższy przepis.

W domu miałam:

1. pół opakowania makaronu chow mein
2. 2 łyżki masła (bez laktozy/roślinne/tradycyjne)
3. 200 g mięsa z indyka (u mnie pierś)
4. 2 ząbki czosnku
5. 1 cebula szalotka
6. około pół słoiczka kiełków sojowych
7. 10-15 strączków żółtej fasolki szparagowej
8. Przyprawy: sól (do gotowania makaronu oraz potrawy – według uznania, ale pamiętajcie, że sam sos sojowy również jest słony), pieprz czarny, ostra papryka, 1 łyżka curry, 1 łyżeczka imbiru mielonego

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od wstawienia wody na makaron.
2. Na patelni roztapiamy masło.
3. Na maśle podsmażamy pierś z indyka – musi usmażyć się na złoty kolor.
4. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę oraz drobno pokrojony czosnek.
5. Gotujemy makaron (makaron chow mein jest bardzo szybki – wystarczy gotować go 3 min).
6. Do mięsa dodajemy kiełki oraz fasolkę.
7. Całość chwilkę podsmażamy (ok. 2 min).
8. Na patelnię wlewamy ok. 3 – 4 łyżki sosu sojowego, dodajemy przyprawy.
9. Do całości dorzucamy odcedzony makaron.
10. Przesmażamy razem całość do czasu aż makaron zmieni kolor od sosu sojowego oraz przypraw.

Całkowity czas przygotowania: 6-7 min gotowanie makaronu, w tym samym czasie smażenie mięsa ok. 10-15 min, podsmażenie całości ok. 4 min

Ilość użytych składników: 7 oraz przyprawy

Chow mein z indykiem

Chow mein z indykiem

Chow mein z indykiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Chow mein z indykiem
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: