Chow mein z piersią z kaczki

Ostatnio zakochałam się w potrawach z makaronem chow mein. Mogłabym go jeść non stop, oczywiście pod różnymi postaciami. Wyrazem mojej fascynacji jest drugi przepis na danie z udziałem tego makaronu. Tym razem zapraszam Was na nieco bardziej czasochłonną propozycję czyli chow mein z piersią z kaczki. Przepis ten sprawi, że w Waszych domach zagości aromat cudownej Azji, która pachnie imbirem, czosnkiem i przepysznym, soczystym mięsem.

Jeśli chcecie zacząć od wypróbowania prostszego i szybszego przepisu na danie z chow mein koniecznie zajrzycie do przepisu na Chow mein z indykiem.

W domu miałam:

1. pół opakowania makaronu chow mein
2. 200 g piersi z kaczki
3. 2 ząbki czosnku
4. 6 łyżek sosu sojowy
5. 4 łyżki miodu
6. 1 pęczek szczypiorku
7. 1 kapustę pak choi
8. około pół słoiczka pędów bambusa
9. około pół słoiczka pędów bambusa
10. ziarna sezamu (u mnie czarny sezam, ale można pominąć ten składnik lub zastąpić go jasnym sezamem)

Przyprawy: sól (do gotowania makaronu oraz potrawy – według uznania, ale pamiętajcie, że sam sos sojowy również jest słony), pieprz czarny, 3 cm korzenia imbiru

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od wstawienia piekarnika na 180 stopni.
2. Następnie przyrządzamy marynatę do naszej kaczki: 2 łyżki sosu sojowego mieszamy z 2 łyżkami miodu i 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.
3. Do marynaty dodajemy do smaku pieprz oraz 2 szczypty startego na tarce imbiru.
4. Pierś z kaczki zalewamy marynatą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 min (na wierzchu piersi możemy ułożyć opcjonalnie plastry pomarańczy, a do marynaty wsypać goździki).
5. Wstawiamy wodę na makaron i rozgrzewamy patelnię.
6. Kroimy szczypiorek i pak choi (w drobne paski), ścieramy resztę imbiru, przeciskamy przez praskę pozostały czosnek.
5. Gotujemy makaron (makaron chow mein jest bardzo szybki – wystarczy gotować go 3-4 min).
7. Pozostały sos sojowy (4 łyżki) łączymy z 2 łyżkami miodu, imbirem oraz czosnkiem.
8. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pak choi i podsmażamy aż zmniejszy swoją objętość.
9. Dorzucamy odcedzony makaron, dodajemy pędy bambusa i zalewamy całość przygotowanym sosem. Podsmażamy ok. 2-3 min (aż makaron zmieni kolor od sosu sojowego).
9. Z piekarnika wyciągamy naszą pierś i kroimy ją w plasterki (w środku powinna być lekko różowa).
10. Przesuwamy makaron na połowę patelni, obok układamy plasterki kaczki. Całość posypujemy szczypiorkiem i sezamem.
11. Podsmażamy całość jeszcze przez ok. 2 min.

Smacznego!

Całkowity czas przygotowania: 40 min przygotowanie piersi z kaczki, w tym samym czasie przygotowanie pozostałych składników i ich smażenie ok. 20 min, podsmażenie całości ok. 2 min

Ilość użytych składników: 10 oraz przyprawy

Chow mein z piersią z kaczki

Chow mein z piersią z kaczki

Chow mein z piersią z kaczki

Chow mein z piersią z kaczki

Summary
recipe image
Recipe Name
Chow mein z piersią z kaczki
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: