Ciasto drożdżowe z mirabelkami

Ciasto drożdżowe – nie wszyscy lubią je przyrządzać, ale zdecydowanie większość ludzi kocha je jeść. W wersji tylko z kruszonką, z sezonowymi owocami, a nawet na słono – za każdym razem smakuje wyśmienicie. Z pieczeniem ciasta drożdżowego kojarzyło mi się zawsze to, że do jego upieczenia potrzeba straszliwie dużo czasu. Jak się okazało, jego przyrządzenie wcale nie musi być tak czasochłonne, szczególnie gdy w kuchni zapewnimy odpowiednie warunki. Przekonajmy się jak je przyrządzić w nieco ponad godzinę!

Rada dla łasuchów: idealna kruszonka posiada określone proporcje – używamy tyle samo masła i cukru, mąki używamy tyle samo ile waży łącznie masło i cukier. Jeśli chcecie poeksperymentować ze smakiem kruszonki można użyć do niej np. mąki przyrządzonej z wiórków kokosowych, płatków jaglanych, owsianych czy nawet zmielić płatki migdałów i połączyć je z mąką w proporcji 1:1.

W domu miałam:

  1.  1 opakowanie drożdży instant (przyspieszy to czas przyrządzania, jeśli wolicie drożdże świeże, to potrzebujemy ich 50 g i musimy przyrządzić rozczyn)
  2. 250 ml mleka sojowego (można użyć mleka krowiego lub innego mleka roślinnego)
  3. 175 g cukru do ciasta i 100 g cukru do kruszonki (możemy zastąpić go cukrem pudrem, dla uzyskania delikatnej struktury kruszonki)
  4. 100 g masła do ciasta (można użyć oczywiście zwykłego masła, masła roślinnego czy też bez laktozy) i 100 g masła do kruszonki
  5. 4 żółtka (z dużych jaj)
  6. 500 g mąki orkiszowej tortowej (można oczywiście użyć mąki pszennej, a nawet pełnoziarnistej żytniej. W przypadku tej drugiej mąki użyjmy ok. 400 g, a w zależności od konsystencji ciasta będzie można jej dosypywać) i 200 g mąki orkiszowej do kruszonki
  7. bardzo dużo mirabelek (ale użyłam tylko około 30 sztuk) i 3 średniej wielkości renklody
  8. 1 limonka (lub cytryna, u mnie ostała się akurat limonka, którą trzeba było wykorzystać)
  9. Przyprawy: cukier waniliowy/cukier wanilinowy (1 opakowanie), sól (2 szczypty)

Przygotowanie:

  1. Masło do ciasta roztapiamy, a mleko lekko podgrzewamy (w żadnym wypadku mleko nie może być gorące. Najlepszym wskaźnikiem jest nasz palec. Jeśli możemy swobodnie włożyć go do podgrzanego mleka tzn., że ma ono idealną temperaturę).
  2. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę.
  3. Żółtka ubijamy z cukrem do ciasta oraz z cukrem waniliowym – ubijamy aż masa będzie miała prawie biały kolor.
  4. Do mąki dodajemy: roztopione ciepłe masło, ciepłe mleko, masę jajeczną, startą skórkę z limonki i drożdże instant.
  5. Ciasto wyrabiamy długą łyżką lub ręką. Musimy wyrabiać je tak długo, aż zacznie odchodzić nam od rąk.
  6. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika, pokrojenia owoców, przygotowania foremki i kruszonki.
  7. Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni.
  8. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm).
  9. Masło do kruszonki siekamy, dorzucamy do niego cukier do krzuszonki oraz mąkę.
  10. Łączymy ze sobą składniki rozcierając je w palcach. Następnie kruszonkę wkładamy do lodówki.
  11. Mirabelki i renklody kroimy na mniejsze części – kształt kawałków do wybrania wedle uznania.
  12. Lekko wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki.
  13. Rozkładamy na cieście owoce (pamiętajcie, że śliwki należy kłaść na cieście skórką do dołu) i posypujemy całość kruszonką.
  14. Odstawiamy ciasto w pobliżu nagrzanego piekarnika na około 10 min (żeby znów zaczęło rosnąć).
  15. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika pieczemy około 40-45 min aż do tzw. „suchego patyczka”.

 

Całkowity czas przygotowania: 10 min przygotowanie masła, mleka i masy jajecznej, 10 min wyrobienie ciasta, 10 min przygotowanie kruszonki i owoców, 10 min ponowne wyrośnięcie ciasta przed włożeniem do piekarnika, 40-45 min pieczenie.

Ilość użytych składników: 8 oraz przyprawy

Follow my blog with Bloglovin

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Summary
recipe image
Recipe Name
Ciasto drożdżowe
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: