Ciasto dyniowe

Do przyrządzenia ciasta dyniowego (idealnego dla osób nietolerujących laktozy) przygotowywałam się wielokrotnie i nigdy nie mogłam się do niego przekonać. Trochę przerażało mnie „obrabianie” wielkiej dyni. Jednak pewnego jesiennego dnia w sklepie znalazłam przepiękną, malutką dynię piżmową (większe oczywiście również są, ale mnie urzekł akurat ten niewielki rozmiar). Zaryzykowałam i postanowiłam przyrządzić z niej szybkie ciasto dyniowe podobne do biszkoptu, którym poczęstuję znajomych odwiedzających mnie w weekend. W tym cieście dynia ma bardzo delikatny smak. Dzięki temu nawet jej przeciwnicy będą zjadać kolejne kawałki tego deseru.

W domu miałam:

  1. 1 dynię piżmową (około 700 g)
  2. 200 g mąki orkiszowej tortowej (w przypadku mąki pszennej być może będzie trzeba dodać jej troszkę mniej, możemy użyć również bezglutenowej mieszanki do pieczenia ciast)
  3. 1 łyżeczkę proszku do pieczenia (w wersji zwykłej lub bez glutenu)
  4. 200 g masła (można użyć oczywiście zwykłego masła, masła roślinnego czy też bez laktozy)
  5. 200 g cukru
  6. 1 limonkę
  7. 3 jajka
  8. Przyprawy: domowy cukier waniliowy (lub cukier wanilinowy), cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Dla zaoszczędzenia czasu następnego dnia, wieczorem pokroiłam dynię na części i włożyłam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (jest to pierwszy krok do przygotowania puree z dyni, które zostanie użyte do naszego ciasta).
  2. Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na noc do ostygnięcia.
  3. Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni.
  4. Oddzielamy miąższ od skóry dyni (najlepiej łyżeczką).
  5. Następnie blendujemy/miksujemy miąższ na gładką masę.
  6. W międzyczasie na małym ogniu roztapiamy masło.
  7. Roztopione masło mieszamy z cukrem (do smaku możemy dodać również pół opakowania cukru wanilinowego lub 1,5 łyżeczki domowego cukru waniliowego).
  8. Puree mieszamy z masłem (nie może być ciepłe) do momentu uzyskania gładkiej masy (dla zaoszczędzenia czasu można użyć miksera).
  9. Do przygotowanej masy dodajemy po jednym żółtku i mieszamy.
  10. Następnie całość łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i startą skórką z limonki (w tym momencie możemy dodać również cynamonu do smaku – 1 mała łyżeczka).
  11. Ubijamy 3 białka na sztywną pianę (do białka dodaję zawsze szczyptę soli).
  12. Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem. Musimy uważać aby nie rozbić białek, zależy nam na tym aby białka nadały ciastu lekkość i puszystość.
  13. Przygotowane ciasto wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (wybrałam tortownicę o średnicy 24 cm).
  14. Ciasto pieczemy około 40 min aż do tzw. „suchego patyczka”.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie puree (nie wliczam do przygotowania czasu na upieczenie dyni, bo być może macie gotowe puree w lodówce), 15-20 min przygotowanie ciasta oraz białek, 40 min pieczenie.

Ilość użytych składników: 7 oraz przyprawy

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Summary
recipe image
Recipe Name
Ciasto dyniowe
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej:
  • Anna Zagórska

    Już nie mogę się doczekać na 28,10 —-pychotka,

    • Paulina

      Idealnie pasuje jako jesienne ciasto urodzinowe:)