Ciasto z masłem orzechowym

Według mnie masło orzechowe, obok np. oliwek czy kaparów, jest jednym z tych produktów, do których dojrzewa się z czasem. Jako dziecko nie chciałam nawet spojrzeć na kanapkę z masłem orzechowym. Było ono dla mnie jedną z największych kar. Za gęste, za orzechowe i ogólnie niezjadliwe. Dzisiaj jednak nie wyobrażam sobie, że mogłoby go zabraknąć w mojej kuchni. W sklepach możecie znaleźć wiele wariacji na jego temat: kremowe, z orzeszkami, w wersji light. Eksperymentuję z nim w wielu przypadkach, jest doskonałe jako baza do sosu np. do indyka, można zrobić z nim kanapki wytrwane i słodkie, można dodać je do lodów czy wreszcie stworzyć na jego bazie niesamowite i obłędne w smaku ciasto! Dlatego właśnie dzisiaj opowiem Wam mój sposób na pysznie orzechowe ciasto a’la sernik, którego nie musicie piec. W kilka minut, po zmieszaniu niewielkiej ilości składników, Waszym oczom ukaże się piękne ciasto, którym zachwycicie każdego kogo nim poczęstujecie. Przy okazji tego ciasta odkryłam, że masło orzechowe razem z mascarpone tworzą niebalne i wbrew pozorom, lekkie w smaku połączenie. Jeśli jesteście gotowi na krótki poradnik dotyczący stworzenia ciasta z masłem orzechowym, serdecznie zapraszam do przeczytania przepisu.

W domu miałam:

1. 1/4 kostki masła (ok. 50 g)
2. 1 opakowanie ciastek kakaowych bez glutenu (ok. 180 g) – lub dowolne inne
3. 500 g dobrze schłodzonego mascarpone bez laktozy (znajdziecie takie np. w Lidlu)
4. 7 czubatych łyżek stołowych masła orzechowego
5. ok. 100g orzechów arachidowych z solą (lub bez soli)
6. pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przyprawy: opcjonalnie 2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od roztopienia masła.
2. W tym czasie, w blenderze lub wałkiem, rozkruszamy bardzo drobno ciastka.
3. Ciastka mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy masę do foremki (wyklepujemy nią dno).
4. Foremkę wkładamy do lodówki.
5. Dobrze schłodzone mascarpone ubijamy ok. 1-2 min mikserem (musimy je “rozluźnić).
6. Do zmiksowanego mascarpone dokładamy masło orzechowe (5 czubatych łyżek) i dalej miksujemy ok. 2-3 min – ubita masa będzie miała lekko puszystą konsystencję.
7. Przed ubiciem mascarpone z masłem orzechowym możemy dołożyć do masy miód – jest to krok opcjonalny, zależny od tego jak słodkich ciastek użyliście.
8. Masę wylewamy do foremki i całość wkładamy do lodówki.
9. Następnie w kąpieli wodnej roztapiamy osobno: czekoladę i pozostałe 2 łyżki  masła orzechowego.
10. Wyjmujemy nasze ciasto z lodówki i posypujemy je połową orzechów (część orzechów możecie dodatkowo pokruszyć).
11. Tak przygotowane ciasto polewany przemiennie roztopioną czekoladą i masłem orzechowym.
12. Przed ostatnią warstwą polewy ciasto ponownie dekorujemy pozostałą częścią orzechów (ważne aby dekorowanie ciasta zakończyć polewą -wtedy orzechy nie uciekną nam z ciasta).

Całkowity czas przygotowania: ok. 25-30 min

Ilość użytych składników: 6

Ciasto przygotowałam w foremce do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto od razu można podawać, będzie wtedy miało konsystencję musu. Zdecydowanie jednak najlepiej smakuje po ok. 1-2 h schłodzeniu gdy jego konsystencja będzie bardziej zwarta. Ciasto z masłem orzechowym można przechowywać w lodówce ok. 3-4 dni, przykryte folią spożywczą. O ile dotrwa do tego czasu niezjedzone!:)

Ciasto z masłem orzechowym

Ciasto z masłem orzechowym

Ciasto z masłem orzechowym

Ciasto z masłem orzechowym

Summary
recipe image
Recipe Name
Ciasto z masłem orzechowym
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: