Dorsz z szatkowanym pesto

Dorsz jest dla mnie jedną z najsmaczniejszych ryb, dlatego bardzo chętnie do niego wracam. Oprócz waloru smakowego jest bardzo szybki w przygotowaniu. W kilka chwil można więc z niego stworzyć przepyszne danie. W niedzielę, ze względu na to, że sklepy były zamknięte, mój obiad musiał powstać z tego co zostało mi w lodówce. Wybór nie był zbyt duży i przede wszystkim brakowało mi cytryny. Pomyślałam więc, że połączę moją rybę z szatkowanym pesto (szatkowanie wynikało z mojego lenistwa, bo przy słonecznej niedzieli nie miałam ochoty myć części blendera koniecznych do zrobienia pesto). Z pietruszki, czosnku i oliwy wyczarowałam szybkie pesto, którym pokryłam rybę i w kilka chwil mogłam cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem. Szczegóły tego przypadkowego przepisu znajdziecie poniżej.

Rada dla łasuchów: Doskonałym zamiennikiem dla cytryny okazała się czarnuszka. Jej lekko cytrynowy smak idealnie uzupełni danie z dorszem.

W domu miałam:

1. ok. 300 g dorsza (filet)
2. ok. 6 łyżek oliwy z oliwek
3. 1 pęczek natki pietruszki
4. 1 ząbek czosnku
5. łyżka czarnuszki

Przyprawy: sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 220 stopni.
2. Rybę kroimy w duże kawałki i układamy na papierze do pieczenia.
3. Do miseczki wlewamy oliwę.
4. Szatkujemy natkę pietruszki i czosnek.
5. Natkę, czosnek i czarnuszkę łączymy z oliwą.
6. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Szatkowane pesto układamy na wierzchu ryby.
8. Rybę pieczemy ok. 10 min.

Całkowity czas przygotowania: 5 min nagrzanie piekarnika, przygotowanie ryby i szatkowanego pesto, ok. 10 min pieczenie

Ilość użytych składników: 5

Dorsz z szatkowanym pesto

Dorsz z szatkowanym pesto

Dorsz z szatkowanym pesto

Dorsz z szatkowanym pesto

Summary
recipe image
Recipe Name
Dorsz z szatkowanym pesto
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: