Dżem brzoskwiniowy (z dodatkiem nektaryn)

Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że coraz mniej ludzi poświęca swój czas na robienie przetworów. To nasze babcie i dziadkowie byli specjalistami w tej dziedzinie. Z pieczałowitością zamykali oni słońce w słoikach tak aby cała rodzina mogła cieszyć się niezapomnianym smakiem lata przez całą zimę. W naszych głowach pokutuje przekonanie, że przygotowanie np. domowych dżemów, kiszonych ogórków czy nalewek jest niezwykle pracochłonne. Jednak nic bardziej mylnego! Pokażę Wam jak przyrządzić pachnący słońcem dżem brzoskwiniowy (z dodatkiem nektaryn), który ugotował się (praktycznie sam) w czasie sprzątania mieszkania-kawalerki:)

 

W domu miałam:

  1. 450 g dojrzałych brzoskwiń
  2. 250 g dojrzałych nektaryn
  3. cukier (składnik do dodania wedle uznania, do tego przepisu użyłam 350 g czyli połowę wagi owoców)

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy owoce.
  2. Usuwamy pestki i zostawiamy skórki (będzie szybciej, a skórki całkowicie rozmiękną w czasie gotowania).
  3. Kroimy owoce w kostkę (nie musi być równa ani drobna).
  4. Wrzucamy pokrojone owoce do garnka i wsypujemy na nie cukier.
  5. Owoce z cukrem gotujemy na średnim ogniu do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.
  6. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość aż naszym oczom ukaże się pożądana konsystencja (woda z owoców musi odparować, a masa powinna przy mieszaniu ładnie odchodzić od dna). Pamiętajcie, że co jakiś czas należy przemieszać nasz dżem aby się nie przypalił.
  7. Ciepły dżem umieszczamy w słoiczkach i stawiamy je nakrętką do dołu aż do czasu całkowitego ostygnięcia.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie owoców, 55 min gotowania (czas gotowania uzależniony jest od soczystości owoców).

Ilość użytych składników: 3

Dżem brzoskwiniowy Dżem brzokwiniowy Dżem brzokwiniowy Dżem brzoskwiniowy

Summary
recipe image
Recipe Name
Dżem z brzoskwiń
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej:
  • Martyna Zagórska

    Wygląda bardzo smacznie 🙂

    • Paulina

      Dziękuję 🙂