Ekspresowa pizza na cieście franscuskim

Lato zdecydowanie rozkwita w pełni, a razem z nim bardzo wysokie temperatury. Muszę przyznać, że w taką pogodę jestem wielkim, kuchennym leniem. Wszystko co wtedy gotuję musi być jeszcze prostsze i jeszcze szybsze. Najlepiej też żeby gotowanie nie wymagało długiego stania przy kuchence – można przecież wtedy się dosłownie stopić. W ostatni upalny dzień miałam ochotę na pizzę, ale kto robiłby w taką pogodę ciasto drożdżowe! Dlatego właśnie powróciłam do mojego sprawdzonego sposobu na ekspresową pizzę na cieście francuskim, która jest lekka i bardzo szybka. Do jej przygotowania potrzebujecie ciasto francuskie oraz składniki do nałożenia, które mogą być zupełnie dowolne. Jednym z moich ulubionych połączeń na pizzy są zdecydowanie pieczarki i dobra szynka. Proste połączenie pysznych składników potrafi urzec każde podniebienie. Dodatkowym plusem pizzy na cieście francuskim jest to, że nawet na drugi dzień smakuje równie świetnie. Jest też idealnym dodatkiem do spotkań ze znajomymi, kiedy nie chcemy długo przesiadywać w kuchni. Szczegóły przepisu na moją ekspresową pizzę znajdziecie poniżej.

Rada dla łasuchów: zanim posmarujecie ciasto sosem pomidorowym, ciasto należy lekko podpiec (do zezłocenia). Jeśli chcecie żeby składniki dobrze się trzymały, zacznijcie ich układanie od mozarelli, która powinna znaleźć się na spodzie.

W domu miałam:

1. 1 opakowanie ciasta francuskiego
2. 2 ząbki czosnku
3. 1/4 puszki krojonych pomidorów/1/4 opakowania przecieru pomidorowego
4. 1 kulka mozarelli
5. 5 dużych pieczarek
6. 4 plastry dowolnej szynki

Przyprawy: sól, pieprz, odrobina cukru, oregano

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Pomidory łączymy z posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru (gdy używacie pomidorów z puszki dobrze jest je najpierw zblendować).
3. Ciasto podpiekamy na blaszce do zezłocenia (swobodnie możecie wykorzystać do tego papier, który znajduje się w opakowaniu razem z ciastem francuskim – zero waste na każdym kroku jest mile widziane).
4. W czasie podpiekania ciasta, kroimy nasze składniki: pieczarki w plasterki, szynkę w paski, a mozarellę w cienutkie plastry.
5. Podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym.
6. Układamy składniki: mozarella, pieczarki, szynka.
7. Całość posypujemy oregano.
8. Pieczemy ok. 15 minut w takiej samej temperaturze.

Całkowity czas przygotowania: ok. 25-30 min

Ilość użytych składników: 6

Do pizzy dodałam również po raz pierwszy owczy ser w plastrach (ułożyłam go razem z mozarellą). Idealnie podkreślił on jej smak. Moja pizza została podana z oliwą oliwek, którą można polać każdy kaweł przed zjedzeniem.

 

 

 

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

Ekspresowa pizza na cieście francuskim

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Ekspresowa pizza na cieście francuskim
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: