Gofry

Gofry – kto z nas nie lubi gofrów. Jest to potrawa, która jest wspomnieniem dzieciństwa, wakacji i nadmorskich spacerów. Pełne owoców, bitej śmietany czy czekolady. Gofry to deser, który jem bez końca. Nawet gdy wydaje mi się, że nie mam już miejsca w żołądku. Dzisiaj postanowiłam zrobić gofry w wersji zdrowszej niż te tradycyjne, które znamy. W przepisie użyłam mąki orkiszowej tortowej, którą można jednak zastąpić np. mąką owsianą czy jaglaną (wystarczy, że zmielicie płatki jaglane lub owsiane i uzyskacie idealną mąkę). Poniższe proporcje pozwolą dowolnie eksperymentować z różnymi składnikami, które zaowocują przepysznymi i pachnącymi goframi. Do dzieła!

W domu miałam:

1. 1 szklankę mąki orkiszowej tortowej
2. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3. 1 łyżkę miodu
4. 1 szklankę mleka sojowego (można użyć dowolnego innego mleka)
5. 1 jajko
6. 1/3 szklanki roztopionego masła (roślinne, bez laktozy lub tradycyjne. Możecie również użyć oleju w tej samej ilości, ale ja wolę ten lekko maślany smak)

Przyprawy: szczypta soli

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od roztopienia masła oraz włączenia gofrownicy (musi być dobrze rozgrzana).
2. Następnie przesiewamy do miski mąkę.
2. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i mieszamy całość.
3. Żółtko oddzielamy od białka.
4. Żółtko wraz z miodem, mlekiem oraz roztopionym masłem dolewamy do mąki.
5. Całość mieszamy.
6. Ubijamy białko.
5. Do naszej masy delikatnie musimy wmieszać białko, tak aby nie utracić jego “lekkości”.
7. Do gofrownicy wlewamy masę (1 chochla powinna wystarczyć na 1 gofra).
8. Smażymy gofry aż uzyskają złote rumieńce. Podajemy od razu, ciepłe i chrupiące!

Moja propozycja podania to gofry z bitą śmietaną (bez laktozy), winogronami oraz kiwi. Całość została posypana gorzką, startą czekoladą. Uciekam zajadać:)

Całkowity czas przygotowania: 15 min

Ilość użytych składników: 6 oraz sól

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Gofry

Summary
recipe image
Recipe Name
Gofry
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: