Gołąbki z kaszą jęczmienną

Dla wielu z nas gołąbki to potrawa z dzieciństwa, która kojarzy się z farszem z mięsa mielonego i domowym sosem pomidorowym. Jednak musimy wiedzieć, że gołąbki mogą występować pod wieloma innymi postaciami. Czy to w różnych rodzajach kapusty, w sosie koperkowym, z nadzieniem jarskim lub w wersji na zimno w liściach botwiny czy winogronowych. Latem więkoszość z nas poszukuje szybkich inspiracji kuchennych na potrawy lżejsze i mniej wymagające. Dlatego właśnie dzisiaj pokażę Wam jak szybko przygotować lekkie vege gołąbki z nadzieniem z kaszy jęczmiennej. Zdecydowanie potwierdzam, że przekonają do siebie smakiem nawet największych, mięsnych zwolenników. Ich nietypowy smak oraz obecność młodej kapusty wprost zwalają z nóg. Oczywiście muszę przy okazji wspomnieć, że sekretem kuchni wiosennej i letniej jest wykorzystywanie lokalnych, świeżych, młodych warzyw. W tym czasie powinniśmy zrezygnować z mrożonek i półproduktów, bo najwięcej witamin i wartości odżywczych znajdziemy właśnie w takich produktach, które dostępne są w każdym warzywniaku.

Rada dla łasuchów: moją tajemnicą gołąbkową jest lekkie ścięcie twardej części kapuścianego liścia. Ten zabieg sprawia, że liść jest szybciej gotowy do spożycia i nie musi się tak długo dusić.

W domu miałam:

1. 1 młodą kapustę
2. 1 woreczek kaszy jęczmiennej
3. 10-15 orzechów włoskich
4. 10 pieczarek
3. 1 cebulę (u mnie szalotka)
5. pęczek koperku
6. 2 łyżki masła (bez laktozy, roślinne lub dowolne inne)

Przyprawy: sól, pieprz, cukier, rozmaryn (ok. 1 łyżeczki), olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

1. Wstawiamy wodę w dwóch garnkach (w jednym będziemy parzyć liście kapusty, w drugim ugotujemy kaszę).
2. Orzechy kroimy w kawałeczki i prażymy lekko na patelni.
3. Do gotującej i posolonej się wody wkładamy woreczej kaszy. Do drugiego garnka wkładamy liście kapusty i lekko sparzamy tak aby łatwo można zawinąć w nie farsz (do garnka wkładam po kilka liści – przespiesza to gotowanie).
4. Po uprażeniu orzechów, na tę samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy.
5. Kroimy pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.
6. Pieczarki i cebulę podsmażamy do czasu zezłocenia pieczarek.
7. Kroimy koperek.
8. Gdy kasza jest już gotowa, dorzucamy ją na patelnię.
9. W garnku ponownie zagotowujemy wodę (ok. 0,75 l) z małą ilością soli i cukru (po 1/4 łyżeczki).
10. Całość lekko podsmażamy, dodając ok. 2 łyżki masła.
11. Dorzucamy posiekane i uprażone orzechy oraz posiekany koperek.
12. Tak przygotowany farsz układamy na liściach kapusty i zawijamy (w pierwszej kolejności składam boki liścia, następnie zawijam go w rulon).
13. Gołąbki wkładam do garnka z gotującą się wodą i gotuję aż liście zmiękną.

W mojej propozycji podania gołąbki zaserwowałam z tradycyjnym sosem pomidorowym.

Całkowity czas przygotowania: ok. 50 min

Ilość użytych składników: 6

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Gołąbki z kaszą jęczmienną

Summary
recipe image
Recipe Name
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: