Guacamole

Pewnie każdy z Was został kiedyś zaskoczony przez niespodziewanych gości. Kiedy spotykają mnie takie sytuacje od razu zastanawiam się czym ich poczęstować. Jedną z najbardziej sprawdzonych przekąsek jest guacamole. Przygotujemy je w dosłownie 5 minut i możemy podawać je ze wszystkim. Moim połączeniem idealnym jest jedzenie tej pasty z chałką (tak, ze słodką chałką!), ale można jeść je m.in. z bułeczkami, nachosami, podpieczoną tortillą czy też trójkącikami z ciasta francuskiego. Rozkrawajmy więc awokado.

Rada dla łasuchów: co zrobić aby awokado w guacamole nie zmieniło swojego koloru na ciemny? Wystarczy jeśli do przyrządzonej przekąski włożysz pestkę z awokado 😊Czym są trójkąciki z ciasta francuskiego? To szybka przekąska, którą przyrządzisz z ciasta francuskiego pokrojonego na trójkąty, a każda z części jest posmarowana przed upieczeniem domowym masłem czosnkowym (pieczemy je ok. 15 min w temperaturze 200 stopni).

W domu miałam:

  1. 4 małe awokado (dzisiaj użyłam awokado hass)
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1 łyżkę soku z limonki (pozostałą limonkę możemy pokroić i ułożyć na gotowej paście)
  4. Przyprawy: sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Przekrawamy awokado
  2. Łyżeczką wyjmujemy miąższ i przekładamy do miseczki.
  3. Dokładamy do awokado posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę).
  4. Dolewamy sok z limonki.
  5. Całość siekamy i rozcieramy widelcem aż do uzyskania prawie gładkiej konsystencji.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Jeśli do podania mamy trochę czasu, wstawiamy pastę do lodówki wraz z pestką z awokado.

Całkowity czas przygotowania: 5-10 min

Ilość użytych składników: 3 oraz przyprawy

Guacamole

Guacamole

Guacamole

Guacamole

Summary
recipe image
Recipe Name
Guacamole
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sięgnij po więcej: