Jaglanka

Wiem, że to co teraz napiszę jest sztampowe, ale taka jest prawda. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który daje nam energię do działania. Większość z nas kojarzy ten posiłek z typowymi propozycjami takimi jak: kanapki, owsianka, jajecznica czy płatki śniadaniowe. Jednak każdy potrzebuje kiedyś odmiany. Trzeba jednak pamiętać, że odmiana ta nie może powodować, że będzie trzeba wstać kilka godzin wcześniej:) Dlatego dzisiaj rano przyrządziłam dla Was ekspresową jaglankę z gorzką czekoladą i ciepłymi wiśniami. Mam nadzieję, że propozycja ta przekona Was do lekkiego, porannego eksperymentowania. Przepis ten dedykuję w szczególności pewnemu koledze z pracy, który jest wyjątkowym fanem owsianki.

Rada dla łasuchów: do przepisu możecie użyć dowolnych, Waszych ulubionych owoców. Wystarczy lekko je podgrzać z cukrem np. wanilinowym lub cytrynowym, a Wasza jaglanka codziennie będzie zaskakiwać nowym smakiem. Zapamiętaj również, że idealne proporcje do gotowania płatków jaglanych to 1:4 czyli jedna miarka płatków na 4 miarki płynu 🙂

W domu miałam:

  1. 1/4 szklankę płatków jaglanych
  2. 1 szklankę mleka sojowego (można także użyć dowolnego innego roślinnego lub zwierzęcego)
  3. szczypta soli
  4. 6 małych kostek gorzkiej czekolady
  5. 20 wiśni drylowanych (kupiłam wiśnie w słoiku, oprócz nich można wykorzystać także zalewę, która po doprawieniu jest idealnym kompotem)
  6. 1 łyżkę cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Do rondelka wsypujemy płatki jaglane.
  2. Dodajemy do nich sól i całość zalewamy mlekiem.
  3. Rondelek stawiamy na średnim ogniu i mieszamy od czasu do czasu aby zapobiec przypaleniu.
  4. W tym samym czasie w drugim garnku podsmażamy wiśnie zasypane cukrem wanilinowym (do czasu aż “puszczą” sok).
  5. Gdy jaglanka zgęstnieje, dodajemy do niej czekoladę i zdejmujemy rondelek z ognia.
  6. Całość dokładnie mieszamy tak aby stopiła się cała czekolada.
  7. Jaglankę przekładamy do miseczek i posypujemy przygotowanymi wiśniami.

Całkowity czas przygotowania: 10-12 min przyrządzenie jaglanki, w tym czasie podsmażamy wiśnie ok. 5 min

Ilość użytych składników: 5

Jaglanka

Jaglanka

Jaglanka

Jaglanka

Jaglanka

Summary
recipe image
Recipe Name
Jaglanka
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: