Kruche ciasteczka

Zbliżają się święta, a wraz z nimi czas wzmożonego pieczenia i gotowania. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich małymi dodatkami do prezentów albo po prostu masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie wypróbuj przepis na moje kruche ciasteczka (uzyskasz z nich ok. 50 małych ciasteczek). Pięknie ozdobione i opakowane zachwycą każdego, bez względu na wiek. Gotowi na pieczenie?:)

Rada dla łasuchów: jeśli chcesz aby Twoje ciasteczka były wyjątkowe możesz pobawić się ich smakiem. Do ciasta dosyp trochę cynamonu, kardamonu lub kakao.

W domu miałam:

  1. 150 g masła bez laktozy (można użyć zwykłego masła lub roślinnego)
  2. 185 g mąki tortowej orkiszowej
  3. 35 g cukru pudru
  4. 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskich)
  5. pół laski wanilii (można użyć również cukru z wanilią lub cukru wanilinowego – ilość według uznania, w zależności jak bardzo lubicie ten aromat)

Przygotowanie:

  1. Schłodzone masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
  2. Do masła dodajemy przesiane mąki, cukier puder oraz nasionka wydrążone z laski wanilii.
  3. Całość szybko zagniatamy w kulkę.
  4. Wkładamy do lodówki na ok. 15 min.
  5. W tym czasie przygotowujemy foremki do ciastek, wałek oraz miejsce do rozwałkowania ciasta.
  6. Po wyjęciu ciasta z lodówki kulę kroimy na pół. Jedną z części chowamy do lodówki.
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  8. Drugą część wałkujemy (nie cienko!), na około 3-4 mm.
  9. Wykrawamy ciastka.
  10. Ciastka pieczemy na papierze do pieczenia ok. 15-20 min.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie ciasta, 15 min chłodzenie, 5 min wałkowanie i wykrawanie, 15-20 min pieczenie

Ilość użytych składników: 5

 

Kruche ciasteczka

Kruche ciastecza

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruche ciasteczka
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej:
  • Jestem całym sercem za takimi prezentami!

    • Retro Bułka

      Ja również, i to nie tylko na święta:)