Leczo

Piękna wiosna nastraja do gotowania aromatycznych i kolorowych potraw. Wraz z pierwszymi wiosennymi promieniami słońca zawsze przystępuję do przygotowania przepysznego leczo, którego zapach ogarnia całe mieszkanie. Pachnące warzywa i przyprawy z balkonowego ogródka sprawiają, że nie można się mu oprzeć. Szczerze mówiąc, zawsze podjadam je wprost z garnka zanim jeszcze będzie ostatecznie gotowe. Zaletą leczo jest jego szybkie przygotowanie, niesamowity aromat oraz to, że wszystkie składniki możemy pokroić jak chcemy. Bez zbędnego starania się. Moja rada przed przystąpieniem do gotowania jest taka: zawsze gotujcie leczo w wielkim garnku! Dlaczego? Bo to jedna z tych potraw, której zawsze jest za mało i podjada się ją z garnka cały dzień. Do mojej wersji leczo użyłam kiełbasę, ale swobodnie można przygotować je również w wersji vege. Kiełbasę możecie zastąpić np. bakłażanem lub ziemniakami.

Rada dla łasuchów: zawsze mam dylemat z czym można podać leczo. Prawda jest taka, że ze wszystkim smakuje cudownie. Możecie podawać je z chlebem, ziemniakami lub kaszą jaglaną. Świetnie smakuje również bez żadnych dodatków.

W domu miałam:

1. 2 kiełbasy (u mnie zwyczajna)
2. 1 cukinia
3. 1 żółta papryka
4. 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
5. pęczek koperku

Przyprawy: sól, pieprz, odrobina cukru, 2 liście laurowe, mielona papryka słodka

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od pokrojenia w kostkę kiełbasy i podsmażenia jej na patelni (musi mieć chrupiącą skórkę).
2. W tym czasie cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy ją do garnka.
3. Cukinię lekko podsmażamy, a następnie dolewamy do niej trochę wody (cukiniam musi lekko zmięknąć).
4. Kroimy w kostkę paprykę i siekamy koperek.
5. Podsmażoną kiełbasę dorzucamy do miękkiej cukinii.
6. Dorzucamy do nich paprykę i pomidory.
7. Doprawiamy wskazanymi powyżej przyprawami.
8. Gotujemy do czasu aż zmięknie papryka (ok. 15-20 min).
9. Na koniec dosypujemy koperek.

Całkowity czas przygotowania: ok. 40 min

Ilość użytych składników: 5

 

Leczo

Leczo

Leczo

Leczo

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Leczo
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: