Letnia karpatka z borówkami

Ostatnio zastanawiałam się czy latem ciasta z kremem mają w ogóle rację bytu. Lato jest przecież zdecydowanie porą lodów. Pamiętam, że moja babcia serwowowała w tym letnim okresie głównie ciasta kruche lub tzw. “kręcone” z np. porzeczkami, truskawkami czy agrestem. W cukierniach czy na Instagramie zdecydowanie królują ciasta wypełnione po brzegi sezonowymi owocami. Jednak mimo to, że z każdej strony otaczają nas typowo letnie ciasta, postanowiłam, że pokażę Wam moją wersję lekkiej karpatki z borówkami. To tradycyjne ciasto można zdecydowanie odmienić na lżejsze i bardziej letnie. Krem, którego bazą jest mleko sojowe jest lżejszy niż tradycyjny, a w połączeniu z chłodnymi borówkami jest nawet orzeźwiający. Gwarantuję Wam, że talerz karpatki zniknie w kilka chwil, a Wy będziecie planować kiedy zrobicie ją kolejny raz. Przed Wami przepis na letnią karpatkę z borówkami. Zaczynamy:)

Rada dla łasuchów: jeśli podaję w przepisie składniki odmierzone szklanką to mam na myśli szklankę o pojemności 200 ml. Karpatka, a właściwie ciasto parzone, nie należy do najprosztych. Wymaga uwagi, bo bardzo łatwo jest je przypalić. Jeśli jednak będziecie uważać, mieszać i pilnować mocy ognia, zostaniecie na pewno nagrodzeni przez jej przepyszny smak.

W domu miałam:

1. 1 szklankę wody
2. 250 g masła roślinnego (lub bez laktozy)
3. 1 szklankę i 2 łyżki mąki orkiszowej tortowej
4. 5 jajek i 2 żółtka
5. 1/4 szklanki cukru
6. 1 cukier waniliowy
7. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
8. 1,5 szklanki mleka sojowego
9. dowolną ilość borówek

Przyprawy: szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od wlania do garnka wody oraz dołożenia do niej 100 g masła (czekamy aż masło roztopi się w wodzie).
2. Do takiej mieszanki dodajemy 1 szklankę przesianej mąki i cały czas trzymając garnek na kuchence energicznie mieszamy do czasu połączenia składników (zaparzamy mąkę).
3. Nasze ciasto w garnku odstawiamy do wystudzenia.
4. Gdy ciasto się studzi, zagotowujemy w garnku 1 szklankę mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
5. W pozostałej połowie szklanki mleka mieszamy 2 łyżki mąki orkiszowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz oba żółtka.
6. Gdy mleko się zagotuje, dolewamy do niego powoli (ciągle mieszając) mieszankę z pkt nr 5.
7. Całość gotujemy i ciągle mieszamy aż osiągniemy konsystencję budyniu (możemy zmniejszyć ogień żeby nie przypalić naszego kremu).
8. Odstawiamy krem do wystudzenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
9. Przestudzone ciasto łączymy mikserem ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i jajkami. Bardzo ważne jest żeby wbijać jajka po kolei i po każdym wbiciu dokładnie zmiskować masę.
10. Przygotowane ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika na kształt okręgu. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 20-25 min (do zezłocenia i wyrośnięcia pięknych pagórków – w końcu pieczemy karpatkę).
11. Gdy nasze ciasto się piecze, a krem jest już przestudzony dodajemy do niego pozostałe 150 g masła i miksujemy na gładką puszystą masę (masa przed dodaniem masła nie może być ciepła – masło się stopi i nie uzyskamy odpowiedniej konsystencji).
12. Kremem przekładamy blaty ciasta, a przed nałożeniem dugiego blatu krem posypujemy borówkami. Całość możemy posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu:)

Całkowity czas przygotowania: ok. 65 min (bez schłodzenia)

Ilość użytych składników: 8

Bez wątpienia taka karpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Jest lekkie, idealnie słodkie i jednocześnie przełamane smakiem lekko kwaśnej borówki. Koniecznie powinniście wypróbować takie połączenie. Jest nieoczywiste i zaskakująco smaczne. Czy piątek upłynie Wam pod znakiem pieczenia letniej karpatki z borówkami? Mam nadzieję, że zachęciłam Was do spróbowania.

 

Letnia karpatka z borówkami

Letnia karpatka z borówkami

Letnia karpatka z borówkami

Letnia karpatka z borówkami

Letnia karpatka z borówkami

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Letnia karpatka z borówkami
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: