Kruche ciasto z truskawkami i agrestem

Kruche ciasto! To jedno z najlepszych i najprostszych ciast na świecie (przygotuje je dosłowanie każdy). Jego wielką zaletą jest to, że możecie je przygotować z dowolnymi owocami, które o danej porze roku są owocami sezonowymi. Dzięki temu smak ciasta zawsze może nas zaskakiwać. W niektórych regionach kruche ciasto z owocami np. agrestem, przykryte pianką z ubitych z cukrem białek zwane jest skubańcem lub pleśniakiem. Na pewno każdy z Was ma wspomnienia z dzieciństwa związane z kruchym ciastem. W mojej pamięci pozostał skubaniec mojej Babci, którego podstawą był ogromny agrest z babcinego ogrodu (lekko fioletowy, słodko-kwaśny). Zrywanie go z krzewów było prawdziwą katorgą – przez tysiące drobnych kolców, które pokrywały gałązki. Jednak dla smaku tego ciasta zdecydowanie było warto. Blaszka ciasta znikała nisamowicie szybko. Dzisiaj przygotowałam dla Was unowocześnioną wersję tego ciasta, którego podstawą są słodkie truskawki i lekko kwaśny agrest. Połączenie zdecydowanie idealne. Użyłam również pierwszy raz do pieczenia mąki z orzechów arachidowych. Nadaje się świetnie do kruchego ciasta – dzięki niej ciasto ma delikatnie orzechowy posmak i możemy użyć mniej masła:) Przygotujcie składniki i zapraszam do pieczenia. Ciasto będzie wybornie smakować jedzone na Waszych tarasach, balkonach lub w ogrodach w towarzystwie tych, którzy są dla Was najważniejsi.

Rada dla łasuchów: Do truskawek idealnie pasuje cynamon. Po ich wyłożeniu na spód ciasta, należy delikatnie opruszyć truskawki cynamonem. Aromat i smak będzie niesamowity.

W domu miałam:

  1. 300 g mąki orkiszowej (możecie użyć także tradycyjnej pszennej mąki np. poznańskiej/wrocławskiej)
  2. 200 g mąki z orzechów arachidowych (jeśli nie macie takiej mąki, możecie użyć w sumie 500 g mąki orkiszowej lub tradycyjnej pszennej)
  3. 180 g masła bez laktozy (możecie również użyć innego tłuszczu np. roślinnego) – jeśli użyliście 500 g mąki orkiszowej lub tradycyjnej pszennej konieczne będzie użycie ok. 250 g masła
  4. 1 żółtko
  5. 30 g cukru lub miodu
  6. 3 łyżki mąki ziemniacznanej lub kukurydzianej
  7. dowolne sezonowe owoce (na blaszkę o wymiarach 26 cm użyłam 500 g truskawek i 200 g agrestu)

Przyprawy: szczypta soli, odrobina brązowego cukru do posypania ciasta

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta.
  2. Przesiewamy mąki.
  3. Dodajemy do niech sól i cukier – mieszamy.
  4. 1 żółtko mieszamy z 1 łyżką wody.
  5. Do suchych składników dodajemy żółtko zmieszane z wodą oraz pokrojone w kostkę masło.
  6. Całość szybko zagniatamy w kulę i wkładamy na chwilę do lodówki (ciasto najlepiej owinąć w folię).
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  8. Dokładnie myjemy i osuszamy owoce.
  9. Truskawki i agrest przekrawamy na pół i opruszamy mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą (mąka “wciągnie” nadmiar soku z owoców).
  10. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wyjmujemy ciasto z lodówki.
  11. 3/4 części ciasta należy wylepić naszą foremkę (spód i jej brzeg).
  12. Podpiekamy ciasto ok. 10 min.
  13. Na podpieczonym spodzie układamy owoce (rozkrojoną częścią owoca do góry – wtedy nie zamoknie nam spód).
  14. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy, kroimy w paski i układamy w dowolny wzór na wierzchu owoców.
  15. Całośc posypujemy brązowym cukrem i pieczemy ok. 30 min.

Całkowity czas przygotowania: ok. 60 min

Ilość użytych składników: 6

Pamiętajcie, że używając do ciasta socystych owoców najlepiej poczekać aż przed podaniem ciasto wystygnie. Sok z owoców ściągnie się i łatwiej będzie je kroić.

 

Letnie kruche ciasto z truskawkami i agrestem

Letnie kruche ciasto z truskawkami i agrestem

Letnie kruche ciasto z truskawkami i agrestem

Letnie kruche ciasto z truskawkami i agrestem

Summary
recipe image
Recipe Name
Kruche ciasto z truskawkami i agrestem
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: