Mac and cheese

Chyba każdy ma pewną słabość do kuchni amerykańskiej. W bardzo wielu miejscach możemy zjeść burgery, frytki czy np. krążki cebulowe i tak naprawdę chyba już nie wyobrażamy sobie życia bez tych potraw. Nie każdy jednak kojarzy pewne danie kuchni amerykańskiej, które jest popularne w USA w takim stopniu jak  np. burgery. Mam na myśli przepyszną i rozpustną potrawę czyli mac and cheese, którą znajdziecie zarówno w amerykańskich street food’ach jak i w stacjonarnych restauracjach. Mac and cheese to nic innego jak makaron połączony z kremowym sosem serowym, który wprost rozpływa się w ustach. Dziś mam dla Was sposób na mac and cheese w wersji bez glutenu i laktozy (W przepisie użyłam cheddara, który jest serem twardym i długodojrzewającym. Dzięki temu zawiera śladowe ilości laktozy i jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy), w lekko odchudzonej wersji. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 3 składników i 20 wolnych minut. Czy wizja tak prostego i szybkiego obiadu nie jest kusząca? Dla mnie była i dlatego musiałam wypróbować przepis, który znajdziecie poniżej. Przygotujcie się na niesamowite doznania smakowe. Zapraszam każdego do wypróbowania mojej wersji mac and cheese. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.

W domu miałam:

1. 200 g makaronu kukurydzianego
2. 250-300 ml mleka migdałowego  (lub dowolne roślinne) – mleko musi całkowicie przykryć makaron w garnku
3. 100 g twardego sera np. cheddar

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (około pół łyżeczki)

Przygotowanie:

1. Makaron wsypujemy do garnka i zalewamy go mlekiem.
2. Makaron razem z mlekiem zagotowujemy i gotujemy do momentu, aż mleko prawie całkowicie zostanie wchłonięte przez makaron (u mnie trwało to około 13 minut).
3. Zdejmujemy garnek z kuchenki i wrzucamy do makaronu starty ser.
4. Doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Wstawiamy makaron jeszcze na kilka chwil na kuchenkę – mieszamy do momentu stopienia sera (powinien utworzyć się delikatny i kremowy sos).

Całkowity czas przygotowania: ok. 20 min

Ilość użytych składników: 3

Aby zachować amerykański klimat dania, podałam mac and cheese z gotowaną kolbą kukurydzy. Jej słodycz idealnie pasuje do tej potrawy. Jak ugotować kukurydzę? To bardzo proste. W garnku zagotowujemy wodę. Po zagotowaniu solimy wodę odrobiną soli i wrzucamy kolbę kukurydzy. Gotujemy około 15 minut i gotowe. Najlepiej smakuje podana z masłem, które topi się na jeszcze ciepłej kukurydzy i podkreśla jej smak.

 

Mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Mac and cheese
Author Name
Published On
Total Time