Mac and cheese

Chyba każdy ma pewną słabość do kuchni amerykańskiej. W bardzo wielu miejscach możemy zjeść burgery, frytki czy np. krążki cebulowe i tak naprawdę chyba już nie wyobrażamy sobie życia bez tych potraw. Nie każdy jednak kojarzy pewne danie kuchni amerykańskiej, które jest popularne w USA w takim stopniu jak  np. burgery. Mam na myśli przepyszną i rozpustną potrawę czyli mac and cheese, którą znajdziecie zarówno w amerykańskich street food’ach jak i w stacjonarnych restauracjach. Mac and cheese to nic innego jak makaron połączony z kremowym sosem serowym, który wprost rozpływa się w ustach. Dziś mam dla Was sposób na mac and cheese w wersji bez glutenu i laktozy (W przepisie użyłam cheddara, który jest serem twardym i długodojrzewającym. Dzięki temu zawiera śladowe ilości laktozy i jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy), w lekko odchudzonej wersji. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko 3 składników i 20 wolnych minut. Czy wizja tak prostego i szybkiego obiadu nie jest kusząca? Dla mnie była i dlatego musiałam wypróbować przepis, który znajdziecie poniżej. Przygotujcie się na niesamowite doznania smakowe. Zapraszam każdego do wypróbowania mojej wersji mac and cheese. Gwarantuję, że będziecie zachwyceni.

W domu miałam:

1. 200 g makaronu kukurydzianego
2. 250-300 ml mleka migdałowego  (lub dowolne roślinne) – mleko musi całkowicie przykryć makaron w garnku
3. 100 g twardego sera np. cheddar

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa (około pół łyżeczki)

Przygotowanie:

1. Makaron wsypujemy do garnka i zalewamy go mlekiem.
2. Makaron razem z mlekiem zagotowujemy i gotujemy do momentu, aż mleko prawie całkowicie zostanie wchłonięte przez makaron (u mnie trwało to około 13 minut).
3. Zdejmujemy garnek z kuchenki i wrzucamy do makaronu starty ser.
4. Doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Wstawiamy makaron jeszcze na kilka chwil na kuchenkę – mieszamy do momentu stopienia sera (powinien utworzyć się delikatny i kremowy sos).

Całkowity czas przygotowania: ok. 20 min

Ilość użytych składników: 3

Aby zachować amerykański klimat dania, podałam mac and cheese z gotowaną kolbą kukurydzy. Jej słodycz idealnie pasuje do tej potrawy. Jak ugotować kukurydzę? To bardzo proste. W garnku zagotowujemy wodę. Po zagotowaniu solimy wodę odrobiną soli i wrzucamy kolbę kukurydzy. Gotujemy około 15 minut i gotowe. Najlepiej smakuje podana z masłem, które topi się na jeszcze ciepłej kukurydzy i podkreśla jej smak.

 

Mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Mac and cheese
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: