Makaron z domowym pesto

Jest to dla mnie chyba jedno z najszybszych i wytwornych dań! Pesto od zawsze znajduje się w moim domowym przepiśniku – w tak wielu konfiguracjach, że nie wiem czy spamiętam je wszystkie. Jest magiczne, bo można je przygotować z tego co akurat mamy pod ręką. Stwórzmy więc jedno z oblicz magicznego pesto. Pesto to nie przepis – pesto to idea 🙂

Rada dla łasuchów: pesto możecie przygotować ze wszystkiego! Jeśli nie macie akurat bazylii możecie użyć np. natki pietruszki. Eksperymentujmy ze smakami 😊

W domu miałam:

  1. 1 opakowanie makaronu spaghetti bezglutenowego
  2. 1 krzak bazylii
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 15 orzechów laskowych (można użyć dowolnych orzechów, wedle Waszego smakowego uznania)
  5. 100 g sera parmigiano reggiano (startego)
  6. Przyprawy: sól (do gotowania makaronu i do pesto), pieprz grubo mielony,  oliwa z oliwek (2-3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wstawienia wody na makaron.
  2. Gdy woda dąży do wrzenia, wyjmujemy blender.
  3. Zaczynamy od zblendowania liści bazylii.
  4. Dolewamy do bazylii oliwę i znów blendujemy.
  5. Następnie dodajemy do nich czosnek, orzechy i połowę startego sera.
  6. Całość znów blendujemy.
  7. Do wody wrzucamy makaron (100g makaronu na 1 litr wody).
  8. Doprawiamy pesto solą i pieprzem według uznania.
  9. Odcedzamy makaron.
  10. Makaron wkładamy do miski i mieszamy z pesto.
  11. Podajemy posypany resztą sera.

Całkowity czas przygotowania: 15 min przygotowanie pesto (w tym samym czasie przygotowujemy makaron)

Ilość użytych składników: 5 oraz przyprawy

Makaron z domowym pesto

Makaron z domowym pesto

Makaron z domowym pesto

Makaron z domowym pesto

Summary
recipe image
Recipe Name
Makaron z pesto
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: