Mini mazurki

Moi Drodzy, do Wielkanocy zostało już kilka dni. Przyszedł więc czas na kolejny przepis z serii mini tradycyjnych ciast. Dzisiaj przygotowałam dla Was sposób na urocze mini mazurki, które nie muszą długo leżakować i od razu są gotowe do schrupania. Nie mogłam się zdecydować, którym nadzieniem mam się z Wami podzielić, dlatego zobaczycie dwie wersje z: lemon curd i domowym dżemem. Obie są zdecydowanie obłędne i ekspresowe. Oczywiście zachęcam Was również do eksperymentowania z własnymi nadzieniami, bo nic nie cieszy tak bardzo jak jak wynik takich eksperymentów. Wkraczajcie do kuchni w pogoni za mazurkiem i Wesołego Jajka Wam życzę!

Przeczytajcie również wpis o mini wersji babki majonezowej: Babeczki majonezowe

Rada dla łasuchów: Pokażę wam jak przygotować lemon curd. To szybki i łatwy “krem”, który bez problemu przygotuje każdy. Sekretem jego przyrządzenia są świeże i smaczne jajka oraz delikatne podgrzewanie.

W domu miałam:

1. 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (możecie również użyć mieszanki mąki jaglanej i ryżowej dla uzyskania ciasta bezglutenowego. Musimy użyć wtedy 100 g każdej z mąk. Oczywiście można zastosować również zwykłą mąkę pszenną)
2. 165 g masła bez laktozy, może być również inne dowolne (125 g do ciasta, 40 g do lemon curd)
3. 110 g cukru (30 g do ciasta, 80 g do lemon curd)
4. 3 jajka
5. 150 g dowolnych mrożonych owoców (u mnie maliny)
6. 1 średniej wielkości cytrynę

Przyprawy: szczypta soli (dodamy ją do ciasta) oraz łyżeczka cukru z wanilią (lub wanilinowego/migdałowego)

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od włączenia piekarnika na 180 stopni.
2. Przygotowujemy kruche ciasto wg przepisu: Tarta ze szpinakiem.
3. Następnie przygotowujemy owoce.
4. Do garnka wrzucamy mrożone owoce i dodajemy łyżeczkę cukru z wanilią.
5. Owoce należy gotować do czasu aż zmiękną i odparuje z nich sok.
6. W tym czasie przygotowujemy lemon curd.
7. Zagotowujemy w garnku trochę wody (ważne żeby woda lekko się gotowała, nie może wrzeć).
8. Do miski wbijamy 1 jajko i 1 żółtko, które dokładnie łączymy z 80 g cukru.
9. Masę w misce umieszczamy w kąpieli wodnej.
10. Do masy dodajemy 40 g masła i sok wyciśnięty z 1 cytryny.
11. Całość delikatnie mieszamy do czasu zgęstnienia kremu (powinien mieć konsystencję budyniu, w moim przypadku zajęło to ok. 10 min).
12. Gdy owoce są już gęste, przekładamy je do miseczki i ugniatamy na jednolitą masę.
13. Gotowy lemon curd przekładamy do miseczki i studzimy.
14. Kruche ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy okrągłe placuszki.
15. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 min.
16. Ostudzone ciasto przekładamy przygotowanymi masami i dowolnie dekorujemy.

W mojej propozycji podania mazurki z owocami zostały udekorowane lukrem (100 g pudru na 10 ml wody), a mazurki z lemon curd polałam gorzką czekoladą (zrównoważyła smak kremu) i posypałam migdałami.

Przepis pozwala na przygotowanie ok. 6 -7  sztuk mini mazurków.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie ciasta, 25 min przygotowanie owoców i lemon curd (w tym czasie chłodzimy ciasto), 15-20 min pieczenie, po ostudzeniu ciasta pozostaje nam dekoracja

Ilość użytych składników: 6

Mini mazurki

Mini mazurki

Mini mazurki

Mini mazurki

Summary
recipe image
Recipe Name
Mini mazurki
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: