Naleśniki

Zawsze wychodziłam z założenia, że podstawą każdego eksperymentowania w kuchni jest sprawdzony przepis na najprostsze potrawy. To na ich bazie jesteśmy w stanie stworzyć wszystko na co tylko mamy ochotę. Jednym z takich podstawowych przepisów jest przepis na naleśniki. Powinny być obłędnie delikatne i rozpływać się w ustach. Na bazie podstawowego przepisu na naleśniki możemy stworzyć dowolne wariacje na temat słodkich czy słonych naleśników. Wiem, że każdy dom posiada swój tajemny przepis na naleśniki, ale dzisiaj zapraszam Was do spróbowania mojego tajemniczego przepisu. Zawsze się udają, nie są tłuste, idealnie nadają się do krokietów, naleśnikowej lasagne czy do podania na słodko z owocami, powidłami lub po prostu z cukrem. Jeśli masz problem z przygotowaniem ciasta naleśnikowego lub chcesz po prostu spróbować ich innej wersji, poniżej przedstawiam przepis na ekspresowe naleśniki, które wykonasz w wersji z dowolnym mlekiem  i z różnymi rodzajami mąk. Zapraszam do przeczytania.

Rada dla łasuchów: jeśli nie chcesz żeby Twoje naleśniki ociekały tłuszczem, dolej trochę tłuszczu do ciasta i smaż je na patelni bez tłuszczu 🙂

W domu miałam:

1. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej (możecie użyć także mąki pszennej, żytniej, orkiszowej tortowej)
2. 1 szklanka mleka sojowego (lub dowolnego innego mleka)
3. 1 jajko
4. 2 łyżki stopionego oleju kokosowego (możecie użyć również dowolnego masła lub oleju)
5. 1 łyżka miodu (lub dowolnego cukru)

Przyprawy: 2 szczypty soli

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od roztopienia oleju kokosowego.
2. Następnie rozgrzewamy patelnię.
2. W czasie rozgrzewania patelni do miseczki przesiewamy mąkę.
3. Dodajemy mleko i jajko.
4. Dodajemy miód, olej kokosowy oraz sól.
5. Całość dokładnie mieszamy.
6. Na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto (niezbyt dużo, tak żeby naleśniki nie były zbyt grube) i smażymy z obu stron do czasu zezłocenia.

Przepis pozwala na przygotowanie ok. 6-7 naleśników. Moje naleśniki podałam z jogurtem, cukrem pudrem i syropem malinowym.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie ciasta, ok. 10 min smażenie

Ilość użytych składników: 5

Naleśniki

Naleśniki

Naleśniki<30

Summary
recipe image
Recipe Name
Naleśniki
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: