Nalewka truskawkowa

Wiem, że blog jest poświęcony między innymi szybkiemu gotowaniu. Nie mogłam jednak powstrzymać się przed podzieleniem się z Wami przepisem na nalewkę z truskawek, która była moją pierwszą samodzielnie przyrządzaną nalewką. Proces przygotowania zajmuje dosłownie kilkanaście minut (nie wszyscy o tym wiedzą). Największym minusem jest jednak konieczność uzbrojenia się w cierpliwość na czas dojrzewania nalewki. Minus ten rekompensuje w 200% przepyszna niespodzianka w postaci smaku truskawek, który może nas cieszyć nawet w czasie srogiej zimy. Jeśli uważasz, że przyrządzenie nalewki wymaga ogromnych umiejętności i czasu i to Cię zraża, konieczne wypróbuj tę wersję przepisu.

W domu miałam:

  1. 1 kg słodkich i soczystych truskawek (najlepiej większych, wtedy prace przebiegną szybciej)
  2. 200 g cukru
  3. 0,5 l spirytusu
  4. 1 cytryna

Przygotowanie:

  1. Dokładnie myjemy owoce.
  2. Usuwamy szypułki i każdą z truskawek przekrawamy na pół.
  3. Tak przygotowane owoce wkładamy warstwami do słoja przesypując każdą z warstw cukrem.
  4. Słoik zamykamy i odstawiamy na 3-4 dni (obserwujemy kolor owoców, jak zaczną blednąć to znak, że możemy przystąpić do następnego etapu). Warto raz dziennie wstrząsnąć słoikiem żeby smak rozchodził się równomiernie.
  5. Następnie dolewamy do tak przygotowanych owoców spirytus.
  6. Odstawiamy słój na 4 tygodnie.
  7. Po tym czasie do słoja dolewamy wyciśnięty sok z 1 cytryny.
  8. Dokładnie mieszamy nalewkę.
  9. Kolejnym i ostatnim krokiem jest jej rozlanie do butelek (z przedstawionego przepisu uzyskałam ok. 1 litra nalewki). Tak przygotowana nalewka nie wymaga filtrowania, oszczędzamy więc dodatkowy czas!

Całkowity czas przygotowania: 10 min przygotowanie owoców, 5 min przesypywanie owoców cukrem, później pozostaje już tylko oczekiwać na nalewkę.

Ilość użytych składników: 4

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Nalewka z truskawe
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: