Nalewka z pomarańczy

Zapraszam Was do przyrządzenia drugiej już domowej nalewki. Jeśli nie macie doświadczenia z przyrządzaniem domowych przetworów, przepis ten będzie idealny. Jest prosty, szybki i owocuje niesamowitym smakiem soczystych pomarańczy. Dzięki dodaniu miodu jest świetna na pozbycie się przeziębienia. Koniec gadania – przygotujcie składniki do nalewki.

W domu miałam:

1. 7 pomarańczy
2. 0,5 l spirytusu
3. 0,75 l wody
4. 150 g miodu akacjowego (można użyć każdego innego miodu)
5. 100 g cukru
6. 50 g syropu z agawy

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od sparzenia pomarańczy.
2. Owoce obieramy cienko ze skórki (najlepiej jest obierać je obierakiem do warzyw, tak aby nie obrać z owoców białej skórki – jest ona powodem gorzkości nalewki).
3. Skórki wrzucamy do dużego słoja i zalewamy je spirytusem.
4. Pomarańcze chowamy do lodówki.
5. Całość pozostawiamy ok. 24 h w słoiku (dłuższe moczenie skórek może spowodować, że nalewka będzie gorzka).
6. Następnego dnia przygotowujemy syrop miodowo-cukrowy.
7. Zagotowujemy wodę.
8. Dodajemy do niej miód, cukier i syrop z agawy (jeśli nie macie syropu z agawy, swobodnie można go zastąpić miodem – dodajemy go wtedy 200 g).
9. Całość gotujemy do czasu rozpuszczenia składników.
10. Studzimy syrop.
11. Z pozostałych pomarańczy wyciskamy sok.
12. Ze słoika wyjmujemy skórki.
13. Do spirytusu dolewamy ostudzony syrop oraz wyciśnięty sok z pomarańczy.
14. Całość zostawiamy w słoiku na ok. 24 h.
15. Rozlewamy do ulubionych butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu.

Całkowity czas przygotowania: 10 min sparzenie i obranie pomarańczy, 20 min przygotowanie syropu miodowo-cukrowego, 5 min wyciśnięcie soku z pomarańczy (35 min pracy w ciągu dwóch dni daje nam przepyszną nalewkę😊)

Ilość użytych składników: 6

Nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy

Summary
recipe image
Recipe Name
Nalewka z pomarańczy
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: