Niesamowite curry

Curry to zdecydowanie jedno z moich ulubionych orientalnych dań. Jest pełne przypraw i aromatów. Jego zaletą jest również to, że można przygotować je z dowolnych składników, takich o których tylko zamarzycie. To tradycyjne, które dostępne jest w wielu restauracjach na ogół zawiera w sobie mięso: kurczaka, wieprzowinę lub krewetki. Dlaczego jednak nie przygotować curry tylko z warzyw. Czerwiec jest miesiącem, w którym wszędzie dostaniemy pachnące, młode warzywa, które same w sobie nadają potrawom niesamowitego smaku. Takiego, którego nie doświadczymy jesienią czy zimą.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdyby moja potrawa nie powstała przez “doszczętne” wykorzystanie tego co miałam w lodówce – bo jak wiecie – nie lubię kiedy coś się marnuje. W lodówce zostało mi kilka ziemniaków i piękna cukinia. A ponieważ akurat kilka dni wcześniej kupiłam jedno z najlepszych dostępnych mleczek kokosowych, nie mogłam powstrzymać się przed tym żeby nie zrobić curry. Szczerze mówiąc nie odstraszył mnie nawet ten ogromny upał. Musicie wiedzieć, że to curry smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Poczekałam aż ostygnie i pozwoli mi przetrwać ten niesamowicie ciepły dzień. Koniec pisania, czas na upichcenie tej smakowitości.

Rada dla łasuchów: dla uzyskania w pełni orientalnego smaku, koperek możecie zastąpić kolendrą. Gwarantuję Wam, że aromat będzie niesamowity. Jeśli chcecie przyspieszyć gotowanie, pokrojcie warzywa w mniejszą kostkę, szybciej staną się miękkie (ja niestety nie jestem mistrza krojenia warzyw w małą kostkę).

W domu miałam:

1. 4 średniej wielkości młode ziemniaki
2. 1 cukinię
3. 1 puszkę mleczka kokosowego
4. pęczek koperku
5. 2 łyżki soku z cytryny

Przyprawy: sól, pieprz, pół opakowania przyprawy curry, odrobina mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki, odrobina oliwy z oliwek (do podsmażenia warzyw)

Przygotowanie:

1. Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku.
2. Ziemniaki obieramy i umyte kroimy w dużą kostkę.
3. Ziemniaki wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy (ok. 2-3 min).
4. W dużą kostkę kroimy cukinię.
5. Dorzucamy cukinię do ziemniaków (podsmażamy całość ok. 2-3 min).
6. W misce łączymy mleczko kokosowe z sokiem z cytryny i przyprawami.
7. Kroimy koperek.
8. Mleczko z przyprawami dolewamy do warzyw i gotujemy całość razem do lekkiego zgęstnienia.
9. Dorzucamy posiekany koperek
10. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy całość ok. 10 min (warzywa muszą być miękkie).

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 min

Ilość użytych składników: 5

Moje curry zaserwowałam z kaszą kuskus. Jest świetnym tłem do aromatycznego curry z warzyw.

 

Warzywne curry

Warzywne curry

Warzywne curry

Warzywne curry

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Niesamowite curry
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: