Nieziemska awokado carbonara

Zastanawiałam się ostatnio czy można określić przepis lub potrawę jako niebiańskie. Po chwili zastanowienia zdecydowanie doszłam do wniosku, że jak najbardziej tak:) Są pewne potrawy, o których myślimy ciepło i z nutą rozmarzenia. Potrawy, które potrafią zabrać nas do odległych zakątków świata lub powodują na naszej twarzy uśmiech i sprawiają, że jesteśmy błogo zadowoleni – nawet jeśli dzień był dla nas trudny. Jedną z takich potraw stała się dla mnie awokado carbonara, która urzeka i powala delikatnie aksamitnym smakiem awokado. Jej prostota i szybkość zdecydowanie przekonają nawet tych, którzy niezbyt lubią gotować. Makaron ugotowany al dente, kremowy sos na bazie awokado, nuta limonki i pyszny ser sprawią, że nawet w pochmurny dzień pełen śniegu zyskacie energię na resztę dnia i świat wokół Was stanie się łatwiejszy. To jak, zachęciłam Was do spróbowania? Jeśli tak, listę składników i szybki przepis znajdziecie poniżej.

W domu miałam:

1. 250 g dowolnego makaronu
2. 1 awokado
3. 1 ząbek czosnku
4. łyżka soku z limonki
5. 2-3 łyżki śmietany kremówki bez laktozy (opcjonalnie, zależy jaka konsystencja sosu będzie dla Was bardziej odpowiednia, dla mnie zdecydowanie wygrywa wersja kremowa)
6. 1 żółtko
7. 100 g twardego sera (parmezan, cheddar lub inny dowolny o wyrazistym smaku dojrzewania)

Przyprawy: sól i pieprz według uznania, łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od zagotowania wody na makaron.
2. Miąższ awokado, czosnek, sok z limonki, śmietankę, żółtko oraz przyprawy blendujemy na gładką masę (do czasu aż będzie kremowa i gładka). Konsystencję masy możemy regulować śmietanką lub sokiem z limonki, w zależności od uznania.
3. Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie (pamiętajcie, że wodę solimy dopiero po jej zagotowaniu).
4. Ścieramy wybrany ser.
5. 1/4 sera dodajemy do awokado i mieszamy.
6. Ugotowany makaron odsączamy i dolewamy do niego oliwę z oliwek. Całość mieszamy.
7. Do makaronu dodajemy sos awokado, pozostały ser i całość mieszamy do czasu dokładnego połączenia składników.

Całkowity czas przygotowania: ok. 15-20 min ( razem z gotowaniem makaronu)

Ilość użytych składników: 7

Awokado carbonara to idealna propozycja na zabiegane dni, podczas których nie mamy czasu na gotowanie. Smakuje świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Mam nadzieję, że przekona Was tak samo jak mnie i na stałe zagości w Waszych kuchniach.

Awokado carbonara

Awokado carbonara

Awokado carbonara

Awokado carbonara

 

 

 

Sięgnij po więcej:
Summary
recipe image
Recipe Name
Niesamowita awokado carbonara
Author Name
Published On
Preparation Time