Niezwykły kurczak w sosie teriyaki

Pierś z kurczaka z ryżem pod różnymi postaciami (duszona, smażona, gotowana na parze) to wspomnienie potraw, które przygotowywała moja babcia. Pożywny i szybki posiłek, który smakuje każdemu. Dzisiaj chciałam tchnąć w to wspomnienie trochę świeżego ducha, zachowując jednak szybkość przygotowania tej kombinacji składników. Sprawdźmy co urodziło się w mojej głowie kiedy na blacie w kuchni spojrzałam na przemawiającego do mnie ananasa, który czekał na wykorzystanie od kilku dni:)

W domu miałam:

  1. Szklankę ryżu (może być dowolny: biały, czerwony, czarny jaki tylko Wam smakuje, ja użyłam ryżu jaśminowego, który swoją delikatnością idealne pasuje do słodkości ananasa i stosunkowo szybko można go przygotować)
  2. 2 łyżki oliwy z oliwek
  3. ok. 2 szklanek zimnej wody (na początek wlewam do ryżu tylko 1 i 3/4 szklanki i obserwuję jak się zachowuje, w razie konieczności dolewam pozostałą część)
  4. 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  5. 1 całego ananasa
  6. sos teriyaki (można przyrządzić również własny, ale nam zależy na czasie stąd posiłkuję się gotowym sosem)
  7. Przyprawy: sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od opłukania ryżu zimną wodą.
  2. W garnku podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek.
  3. Dodajemy ryż do podgrzanej oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy ją z ryżem.
  4. Ryż podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ziarenka staną się szkliste.
  5. Następnie dolewamy 1 i 3/4 szklanki wody i zagotowujemy ryż.
  6. Przykrywamy dokładnie garnek, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej pod poduszkę (trzymamy go w tym miejscu do czasu zakończenia przyrządzenia mięsa).
  7. Pierś z kurczaka kroimy w drobne paseczki (skraca to czas smażenia) i doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Na patelni podgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek.
  9. Pierś z kurczaka podsmażamy na oliwie aż do uzyskania złotego koloru.
  10. Dolewamy sos teriyaki w takiej ilości aby pokrył całą pierś z kurczaka, ale żeby w nim nie pływała.
  11. Smażymy jeszcze chwilę aż do lekkiego zgęstnienia sosu.
  12. Ananasa musimy przekroić na pół wzdłuż, następnie wycinamy twardy środek, a pozostały miąższ kroimy w kostkę i dorzucamy do piersi z kurczaka (w kuchni nic nie powinno się marnować:)).
  13. Do wydrążonego ananasa wsypujemy ryż i pierś, które nasączą się od dołu sokiem z ananasa.
  14. Podajemy od razu.

Całkowity czas przygotowania: 20-25 min przygotowanie ryżu i pokrojenie mięsa, 15 min smażenie mięsa, 10 min wydrążenie ananasa

Ilość użytych składników: 5 oraz przyprawy

 

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Summary
recipe image
Recipe Name
Kurczak w sosie teriyaki
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Sięgnij po więcej: