Pasta z pietruszki i słonecznika

Już kiedyś pisałam Wam jak wszechstronne i różnorodne może być domowe pesto. Na blogu znjadziecie np. przepis na Dorsza z szatkowanym pesto lub Makaron z domowym pesto. Dzisiaj mam dla Was kolejną odmianę pesto, które nazwałam pastą z pietruszki i słonecznika. Pasta ta idealnie nadaje się do podania z makaronem, ryżem, kuskusem. Jest także świetna jako dodatek do kanapek – zamiast masła – lub do tostów. Pasta jest bardzo odżywcza, a sam jej kolor dodaje mnóstwo energii. Wielkim plusem pasty jest także to, że może stać w lodówce nawet kilka dni. Pasta zawsze ratuje mi życie kiedy nie mam czasu na gotowanie po pracy lub nagle złapie mnie głód. Zdecydowanie jednak najlepsze jest w niej to, że jest gotowa w kilka chwil.

W domu miałam:

1. pęczek natki pietruszki
2. garść łuskanych ziaren słonecznika
3. oliwa z oliwek (wlewamy jej tyle, żeby z łatwością połączyły się wszystkie składniki – jej ilość jest zależna od tego jak duży jest pęczek natki pietruszki – pasta nie może być sucha)

Przyprawy: sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

1. Natkę pietruszki wrzucamy do blendera.
2. Dodajemy ziarna słonecznika i oliwę.
3. Całość blendujemy do czasu aż masa będzie miała zielono-biały kolor (jeśli pasta jest trudna w blendowaniu, należy dolać oliwy).
4. Na końcu dodajemy do smaku sól i pieprz.
5. Pastę przechowujemy w lodówce.

Całkowity czas przygotowania: ok. 5-10 min

Ilość użytych składników: 3

Dla dodania ciekawego smaku, do pasty może my dodać drobno starty ser np. cheddar czy permazan.

Smacznego!

 

Zielona pasta z pietruszki i słonecznika

Zielona pasta z pietruszki i słonecznika

Zielona pasta z pietruszki i słonecznika

Summary
recipe image
Recipe Name
Pasta z pietruszki i słonecznika
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: