Pierogi ze szpinakiem

Pierogi….można o nich pisać baaardzo długo. To jedno z tradycyjnych polskich dań, które większości kojarzy się z dużą ilością lepienia oraz wielką stolnicą, na której czekają kolejne porcje ciasta do rozwałkowania. Niestety mimo ich popularności sposób przygotowania pierogów nie jest znany każdemu. Wykonajcie ze mną moją wersję pierogów, której przygotowanie zajmie Wam mniej czasu niż zakupy w pobliskim sklepie. Z podanego poniżej przepisu uzyskamy około 20-25 pierogów.

Rada dla łasuchów: jeśli nie macie czasu w tygodniu, w weekend możecie przyrządzić więcej pierogów, a po obgotowaniu, zamrozić je. Dzięki temu będziecie cieszyć się smakiem pierogów nawet wtedy kiedy na nic nie macie czasu. Dla osób, które nie mają wałka lub chcą przyspieszyć proces przygotowania mam radę – nie wałkuj ciasta. Ręką przygotuj z ciasta wałeczki i odkrawaj porcje ciasta tak jak przy przyrządzaniu kopytek. Następnie rozgniataj ciasto w ręku i do tak przygotowanych kawałków wkładaj farsz – jest to sposób zasłyszany w Wałbrzychu.😊

W domu miałam:

  1. 250 g mąki orkiszowej tortowej (oczywiście może być również zwykła pszenna mąka)
  2. 60 ml gorącej wody
  3. 1/3 łyżeczki soli
  4. 2 łyżki masła (bez laktozy/roślinne/tradycyjne)
  5. 200 g świeżego szpinaku
  6. 1 ząbek czosnku
  7. 50 g parmezanu (możemy użyć również fety lub innego sera)
  8. Przyprawy: sól (do gotowania pierogów oraz do szpinaku), pieprz czarny (do szpinaku), majeranek (ok. 1 łyżki, również dodajemy go do szpinaku)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wstawienia wody potrzebnej nam do ciasta na pierogi.
  2. W garnku roztapiamy masło.
  3. Do miski wsypujemy przesianą mąkę oraz sól.
  4. Do roztopionego masła dodajemy szpinak.
  5. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ser oraz przyprawy.
  6. Szpinak podsmażamy na małym ogniu do czasu aż będzie miękki, a ser się roztopi.
  7. W dużym garnku wstawiamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia (jak się zagotuje, możemy ją lekko posolić.
  8. W czasie gdy szpinak się dogotowuje, do mąki z solą dodajemy po trochu gorącej wody.
  9. Ciasto wyrabiamy do czasu uzyskania elastycznej masy (ciasto nie może kleić się do rąk, prawdopodobnie nie zużyjemy do całej wody. Ważne aby uważnie obserwować ciasto i dolewać wodę małymi partiami).
  10. Szpinak zdejmujemy z ognia i dajemy mu trochę ostygnąć.
  11. W tym czasie cienko wałkujemy ciasto.
  12. Z ciasta szklanką wykrawamy pierogi.
  13. Na środek każdego pieroga nakładamy łyżeczkę farszu.
  14. Zaklejamy pierogi (ręcznie, widelcem, specjalną maszynką – jak tylko Wam wygodnie).
  15. Do wrzącej wody wkładamy nasze pierogi i gotujemy do czasu aż wypłyną na powierzchnię.
  16. Pierogi podajemy z jogurtem bez laktozy lub śmietaną bez laktozy. Można również polać je roztopionym masłem.

Całkowity czas przygotowania: 15 min przygotowanie ciasta i wykrojenie pierogów (w tym samym czasie przygotowujemy farsz), 10 min nałożenie farszu i zaklejenie pierogów, 5 min gotowanie

Ilość użytych składników7 oraz przyprawy

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

>Pierogi ze szpinakiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Pierogi ze szpinakiem
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: