Risotto

Risotto….. danie proste, ale jakże efektowne. Można przyrządzić je w tak wielu odsłonach i wersjach. Dzisiaj uzmysłowiłam sobie, że nigdy nie przyrządzałam go sama. Koniecznie więc musiałam wprowadzić risotto do przygotowywanych przeze mnie potraw, które umieszczę dla Was na blogu. Tajemnicą risotto jest niewątpliwe ryż. Powinno się wykorzystywać w jego przygotowaniu ryż arborio, który ma charakterystyczne lekko okrągłe ziarenka. Risotto to danie, które możecie w kilka sekund przeistoczyć w najbardziej oryginalną wersję z dodatkami, o których tylko zamarzycie. To co, czas na szybką wersję risotto.

W domu miałam:

1. pół czerwonej cebuli
2. 2 ząbki czosnku
3. 2 szklanki ryżu arborio
4. kieliszek białego wina półwytrawnego
5. 1 litr bulionu warzywnego
6. 2 łyżki masła (roślinne, bez laktozy lub tradycyjne)

Przyprawy: sól (do smaku), pieprz czarny, 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od rozgrzania patelni z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz podgrzania bulionu.
2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Całość należy zeszklić.
4. Na patelnię dorzucamy ryż i podsmażamy go do momentu aż będzie przezroczysty.
5. Do całości dolewamy wino i czekamy aż całkowicie odparuje.
6. Następnie do ryżu dolewamy kolejno po 1 chochli bulionu (przed wlaniem kolejnej porcji ryż powinien wchłonąć poprzednią dawkę).
5. Dolanie około litra bulionu powinno nam zająć ok. 15-20 min (ryż powinien stać się miękki i pokryty charakterystycznym sosikiem).
7. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku i mieszamy.

Smak risotto możemy wzbogacić dodając do niego (w pkt 7 przepisu)  np. gorgonzolę, parmezan czy cheddar. Moja wersja risotto została przygotowana z gorgonzolą, koperkiem oraz winogronami, które idealnie pasują do tego sera.

Całkowity czas przygotowania: 30 min

Ilość użytych składników: 6 oraz przyprawy

Risotto

Risotto

Risotto

Risotto

Summary
recipe image
Recipe Name
Risotto
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: