Muszę przyznać, że sernik nigdy nie należał do moich ulubionych ciast. Jednak częste pieczenie go dla domowników sprawiło, że zaczęłam się do niego przekonywać. Po kilku latach pieczenia i eksperymentowania z różnymi rodzajami sera, mogę śmiało powiedzieć, że odnalazłam smak mojego ulubionego sernika – chyba każdy z Was ma w głowie ukochaną wersję tego ciasta. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis aby odnaleźć jeszcze jedno oblicze tego tradycyjnego deseru, który przyrządzicie w mniej niż godzinę.
Rada dla łasuchów: pamiętacie, że wszystkie składniki powinny zostać użyte w temperaturze pokojowej. Co więcej, przepis ten można dowolnie modyfikować pod względem proporcji użytego sera mascarpone i ricotty. Do jego przyrządzenia potrzebujemy 3 opakowań sera, po 250 g każde. Dla osób, które nie tolerują laktozy polecam użycie wyłącznie sera mascarpone w wersji bez laktozy – używamy wtedy 3 opakowań mascarpone i pomijamy ricottę. Sernik przyrządzony z samego mascarpone będzie bardzo kremowy. Jeśli chcemy uzyskać bardziej zwartą konsystencję możemy użyć 1 opakowania sera mascarpone i 2 opakowań sera ricotta.
W domu miałam:
- 80 g masła
- 200 g bezglutenowych biszkoptów (oczywiście możecie użyć także wersji z glutenem lub innych kruchych ciastek)
- 3 opakowania sera mascarpone bez laktozy (po 250 g każde)
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 20 g cukru waniliowego (używam domowego cukru waniliowego)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(jeśli użyjemy 3 opakowań mascarpone konieczne będzie dodanie 3 łyżek mąki)
- 2 limonki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od roztopienia masła.
- Następnie blendujemy biszkopty na drobny pył.
- Do biszkoptów dodajemy roztopione masło i mieszamy (składniki muszą dokładnie się połączyć).
- Rozgrzewamy piekarnik na 170 stopni.
- Biszkopty wsypujemy do foremki i ugniatamy tak aby stworzyć spód ciasta (wybrałam tortownicę o średnicy 24 cm).
- Spód wstawiamy do lodówki na czas przyrządzania sera.
- Ser wkładamy do miski.
- Rozdzielamy białka od żółtek.
- Ubijamy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym (muszą zmienić kolor prawie biały, a na powierzchni masy powinny być widoczne pęcherzyki powietrza).
- Ubijamy białka (dodajmy do nich szczyptę soli:)).
- Ser łączymy z masą żółtkową i mąką ziemniaczaną (można zrobić to mikserem, ale nie ubijajmy masy zbyt długo).
- Ścieramy skórkę z limonki (można użyć również skórki z cytryny).
- Do sera dodajemy startą skórę oraz ubite białka.
- Całość mieszamy łyżką bardzo delikatnie, aż do całkowitego połączenia składników(zabieg ten sprawi, że sernik będzie bardziej puszysty i delikatny).
- Ciasto pieczemy około 40 min aż do tzw. „suchego patyczka”.
Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie spodu, 10-12 min przygotowanie masy serowej, 40 min pieczenie.
Ilość użytych składników: 8





