Shakshouka

Jakiś czas temu w pewnej restauracji urzekło mnie podawane przez nich na śniadanie danie. Była to moja pierwsza przygoda z shakshouką. Potrawa ta pochodzi z Tunezji i w ostatnim czasie bije duże rekordy popularności w wielu restauracjach. Postanowiłam, że spróbuję odtworzyć to danie w domu i oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie przyrządziła jej na swój własny sposób. Sezon na szparagi rozpoczął się chwilę temu, także w mojej wersji nie mogło ich zabraknąć. Miałam jednak wątpliwości czy będą one dobrze smakowały w towarzystwie tak aromatycznych przypraw jak papryka czy curry, ale zupełnie niepotrzebnie. Efekt końcowy był niesamowity i ostateczne shakshouka udała się idealnie. Jeśli jeszcze jej nie jedliście lub chcielibyście spróbować nieco innej propozycji podania, musisie wypróbować mój przepis. Warto zaopatrzyć się do jej zrobienia w dość dużą patelnię, bo rozchodzi się jak świeże bułeczki. Gdyby trochę shakshouki nie zostało jednak zjedzone, nie martwcie się. Odgrzana smakuje jeszcze pyszniej.

Rada dla łasuchów: podstawą shakshouki są dobre pomidory, które nie będą zbyt kwaśne. Możecie z nią swobodnie eksperymentować i dodawać do niej różne dodatki np. świeżą paprykę lub cukinię.

W domu miałam:

1. 4 duże pieczarki
2. 1 cebulę
3. 2 ząbki czosnku
4. pół pęczka zielonych szparagów (szparagi trzeba pozbawić twardych części, najlepiej jest ułamać szparaga, a on sam pęknie we właściwym miejscu)
5. puszkę pomidorów w kawałkach
6. pół pęczka natki pietruszki (można również użyć kolendrę)
7. 4 jajka

Przyprawy: sól, pieprz, odrobina cukru, słodka papryka mielona (1 łyżka), curry (3/4 łyżki), szczypta cynamonu, odrobina oliwy do smażenia

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od rozgrzania patelni z odrobiną oliwy.
2. Następnie kroimy pieczarki, cebulę oraz czosnek.
3. Wrzucamy je na patelnię i lekko podsmażamy.
4. Następnie dorzucamy pocięte w dowolne kawałki szparagi i całość smażymy razem, aż szparagi lekko zmiękną.
5. Całość zalewamy pomidorami i dosypujemy przyprawy.
6. Dusimy około 7-10 min pod przykryciem.
7. Następnie w naszym sosie robimy lekkie wgłębienia i wbijamy do nich jajka.
8. Przykrywamy i dusimy do czasu ścięcia białka i zachowania płynnego żółtka (u mnie około 5-6 min).
9. Całość posypujemy natką pietruszki lub kolenedrą.

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 min

Ilość użytych składników: 7

 

Shakshouka

Shakshouka

Shakshouka

Shakshouka

Shakshouka

Summary
recipe image
Recipe Name
Shakshouka
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: