Spaghetti Napoli

Uwielbiam je! Czy Wy również? To „skandalicznie” szybkie i proste danie, które można jeść bez końca, dokładka za dokładką. Ma wszystko to, co najsmaczniejsze: makaron, aromatyczny ser i pachnące słońcem pomidory. Jeśli jesteście zabiegani tak jak ja i macie już dość jedzenia gotowców to odpalajcie kuchenki, a wspólnie przyrządzimy danie, które w ciągu 25 min zawładnie Waszymi żołądkami.

Rada dla łasuchów: jeśli macie troszkę więcej czasu możecie przyrządzić własny przecier pomidorowy (passatę), który będzie niezwykle aromatyczny i zdrowy. Wystarczy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory wkładamy do garnka i rozgotowujemy (ok. 10-15 min). Następnie przez kolejne ok. 15 min gotujemy całość na małym ogniu aby odparować nadmiar wody. Przed odparowaniem wody można przetrzeć pomidory przez sito by pozbyć się pestek – ja jednak rezygnuję z tego kroku 😊

W domu miałam:

  1. 1 opakowanie makaronu spaghetti bezglutenowego (przyznam szczerze, że odkąd odkryłam makaron Sotelli, używam tylko ich makaronów – są delikatne i lekkie)
  2. 1 opakowanie (500g) przecieru pomidorowego
  3. 100 g sera parmigiano reggiano (można oczywiście użyć także innego długodojrzewającego sera np. cheddar – wedle uznania)
  4. 1 cebula szalotka
  5. 2 ząbki czosnku
  6. świeża natka pietruszki lub bazylia
  7. Przyprawy: sól (do gotowania makaronu i do sosu), pieprz grubo mielony, cukier (1 łyżeczka), oliwa z oliwek (1 łyżka)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od wstawienia wody na makaron oraz podgrzania oliwy z oliwek.
  2. Gdy woda i oliwa z oliwek nabierają temperatury, kroimy drobno cebulę i czosnek.
  3. Wrzucamy cebulę i czosnek na rozgrzaną oliwę z oliwek – smażymy do czasu zeszklenia cebuli.
  4. Cebulę i czosnek podlewamy 1 łyżką wody i dusimy ok. 1 min.
  5. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy całość na średnim ogniu – pomidory muszą puszczać pęcherzyki i przyjąć jak najwięcej aromatu cebuli i czosnku – ok. 5 min.
  6. Do wody wrzucamy makaron (100g makaronu na 1 litr wody)
  7. Doprawiamy pomidory solą, pieprzem, cukrem i gotujemy ok. 5 min
  8. Do pomidorów dodajemy połowę sera, zmniejszamy ogień i przykrywamy na 10 min.
  9. W międzyczasie odcedzamy makaron.
  10. Makaron rozkładamy na talerze, polewamy sporą ilością sosu, posypujemy obficie serem i wybraną zieleniną.

Całkowity czas przygotowania: 25 min przygotowanie sosu (w tym samym czasie 20 min zajmuje przygotowanie makaronu)

Ilość użytych składników: 6 oraz przyprawy

Spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Spaghetti Napoli
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: