Sycylijska caponata

Co powiecie na trochę włoskich, wegańskich klimatów? Z bakłażanem w roli głównej? Muszę przyznać, że bardzo długo bakłażan był czymś czego wystrzegałam się jak ognia. Jednak niedawno spojrzałam na niego zupełnie inaczej. Wszystko za sprawą pewnej sycylijskiej potrawy, która zupełnie odczarowała smak bakłażana znany mi do tej pory. Caponata to sycylijska potrawa, podobna do warzywnego gulaszu – w dużym uproszczeniu. Po samym opisie dania, od razu się w nim zakochałam, ponieważ jest bardzo proste i pełne warzywnych aromatów. Bakłażan, pomidory, oliwki i kapary stworzyły razem cudowne połączenie, które urzekło nawet tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie obiadu. Smak caponaty jest niepowtarzalny, ponieważ łączy zarówno słodycz jak i kwasowość oraz miękkość i chrupkość warzyw. Z lekko podpieczonym ciemnym pieczywem caponata będzie świetną propozycją na letni obiad. Caponatę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno (możecie ją również zamrozić na póżniej). Jest wszechstronna! Świetnie smakuje po odgrzaniu dlatego może być naszym ratunkiem gdy nie mamy czasu na gotowanie. Spróbujcie przygotować ją razem ze mną:)

Rada dla łasuchów: aby bakłażan nie był gorzki należy obrać go ze skóry, pokroić w kostkę, przesypać solą i poczekać aż odsączy się z niego woda (najlepiej na sitku). Następnie bakłażana należy przepłukać zimną wodą i osuszyć np. papierowym ręcznikiem (osuszenie jest bardzo ważne, ponieważ będziemy wrzucać go na rozgrzaną oliwę). Po goryczce nie będzie ani śladu.

W domu miałam:

1. 3 duże bakłażany
2. 1 cebula
3. 3 ząbki czosnku
4. 1 seler naciowy
5. słoik pokrojonych oliwek (ilość tak naprawdę zależy od Waszego uznania)
6. mały słoik kaparów (ilość tak naprawdę zależy od Waszego uznania)
7. 500 g pomidorów z puszki (bez skórki, pokrojonych w kostkę)
8. pęczek natki pietruszki

Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki ziół prowansalskich, 3łyżki miodu, 3 łyżki octu balsamicznego, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od pozbycia się goryczki z bakłażana (spójrz w Rada dla łasuchów powyżej).
2. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w dwóch garnkach (większy do caponaty, mniejszy do przesmażenia bakłażana).
3. Do mniejszego garnka wrzucamy bakłażana i smażymy do miękkości.
4. Do większego garnka wsypujemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek  – lekko podsmażamy (czosnek nie może zbrązowieć, całość możemy podlać odrobiną wody by uniknąć przypalenia).
5. W tym czasie w wąskie paski kroimy seler naciowy.
6. Dorzucamy go do przesmażonej cebuli z czosnkiem.
7. Całość dalej smażymy ok. 2 min.
8. Dodajemy oliwki i kapary, dalej podsmażamy ok. 2 min.
9. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy ok. 10 min.
10. Następnie do większego garnka dorzucamy miękkiego bakłażana (można osuszyć go jeśli zbytnio nasiąkł oliwą).
11. Dodajemy przyprawy: sól (niezbyt dużo, ponieważ mamy sporą ilość oliwek), pieprz, zioła prowansalskie, miód i ocet balsamiczny oraz posiekaną natkę pietruszki.
12. Dusimy całość ok. 20 min.

Całkowity czas przygotowania: ok. 50 min

Ilość użytych składników: 8

Próbując tej potrawy powinniście wyczuć smak słodyczy (od miodu) oraz lekkiej kwasowości (od octu balsamicznego). Smak możecie kształtować dowolnie przez ilość miodu i octu, w zależności od waszych upodobań.

Jeśli chcecie wzbogacić smak Waszej caponaty możecie dodać do niej np. orzeszki piniowe lub orzechy nerkowca. Pięknie podkreślą smak całej potrawy. Przed podaniem polałam moją caponatę odrobiną oliwy z oliwek i całość zaserwowałam z pieczony chlebem żytnim.

 

 

Sycylijska caponata

Sycylijska caponata

Sycylijska caponata

Summary
recipe image
Recipe Name
Sycylijska caponata
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: