Szarlotka

Z szarlotką zwaną również jabłecznikiem jest trochę tak jak z zupą pomidorową, każdy dom ma swój ideał. Za każdym razem jest również tak, że uzyskiwany smak jest troszkę inny (wszystko zależy od smaku jabłek). Przygotowywałam już wiele wersji tego ciasta. Dzisiaj jednak pokażę Wam moje ostatnie odkrycie czyli szarlotkę ekspresową w wersji bez glutenu i laktozy (idealne rozwiązanie gdy mają odwiedzić nas niespodziewani goście). Do jej przyrządzenia natchnął mnie nadmiar płatków jaglanych, które zostały mi sprezentowane przez moją koleżankę, która nie pała do nich miłością. Pamiętajcie, że przepis ten można przyrządzić również przy użyciu mąki pszennej i to bez zmiany proporcji (wystarczy zsumować użyte przeze mnie ilości mąk).

Rada dla łasuchów: sekretem kruchego ciasta jest zachowanie odpowiednich proporcji mąki, tłuszczu i cukru czyli odpowiednio około 3:2:1.

W domu miałam:

  1. 100 g płatków jaglanych (możemy użyć również gotowej mąki jaglanej)
  2. 100 g mąki ryżowej
  3. 125 g schłodzonego masła (można użyć oczywiście zwykłego masła, masła roślinnego czy też bez laktozy)
  4. 70 g cukru
  5. 1 małą łyżeczkę proszku do pieczenia (w wersji zwykłej lub bez glutenu)
  6. 1 żółtko
  7. 3 białka
  8. 3 łyżki cukru pudru
  9. 6 średnich jabłek
  10. 1 dużą gruszkę
  11. Przyprawy: cynamon, cukier wanilinowy, cukier migdałowy, sól

Przygotowanie:

  1. Włączamy piekarnik na 170 stopni.
  2. Płatki jaglane mielimy na mąkę (możemy użyć np. młynka lub blendera).
  3. Zmieloną mąkę mieszamy z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, solą i przesiewamy przez sito.
  4. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
  5. Dodajemy cukier i żółtko.
  6. Całość rozrabiamy w palcach w taki sam sposób jak przy przygotowywaniu kruszonki (nie musimy formować kuli i następnie chłodzić ciasta, tak będzie szybciej!).
  7. Ciasto równomiernie wysypujemy na wybraną foremkę i dociskamy je dłonią (wybrałam foremkę do tarty o średnicy 26 cm).
  8. Tak przygotowane ciasto lekko nakłuwamy w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika na czas przygotowywania owoców oraz piany z białek.
  9. Jabłka i gruszkę obieramy i kroimy w kostkę (nie musi być mała ani równa).
  10. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka i stawiamy na średnim ogniu.
  11. Dosypujemy wedle uznania odpowiednią ilość cynamonu oraz cukrów.
  12. Całość gotujemy aż owoce lekko zmiękną (nie rozgotowujemy ich).
  13. W czasie przyrządzania owoców ubijamy białka, a pod koniec ubijania dosypujemy cukier puder i troszkę cynamonu.
  14. Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane owoce.
  15. Na owocach rozsmarowujemy przygotowaną pianę z białek.
  16. Szarlotkę wkładamy do piekarnika na około 35-40 min (do czasu gdy piana z białek apetycznie się ozłoci).

Całkowity czas przygotowania: 10 min przygotowanie ciasta, 15 min przygotowanie owoców oraz białek, 35-40 min pieczenie.

Ilość użytych składników: 9 oraz przyprawy

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka

Summary
recipe image
Recipe Name
Szarlotka
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: