Tarta ze szpinakiem

Kto z nas nie lubi prostych, szybkich i pysznych dań, które “robią się” praktycznie same? Chyba właśnie dlatego jednym z ulubionych dań, które lubi praktycznie każdy jest tarta. W wersji na słodko lub na słono. Z warzywami, mięsem lub owocami. Istnieje tak dużo różnych wersji tart, że każdą z nich można nazwać oryginalną. Dlatego właśnie stwierdziłam, że na blogu nie może zabraknąć mojej wersji tarty – oczywiście w wersji maksymalnie uproszczonej, którą będzie w stanie przyrządzić każdy w mgnieniu oka. Jeśli już cieknie Wam ślinka nie pozostaje nic innego niż sięgnąć foremkę i przygotować blat:)

Rada dla łasuchów: jeśli nie macie świeżego szpinaku, spokojnie można zastąpić go wersją mrożoną. Pamiętajcie tylko, że mrożony szpinak należy najpierw rozmrozić i odsączyć wodę. Inaczej każde danie będzie zbyt mokre. Kiedy nie mam czasu, mrożony szpinak wrzucam po prostu do garnka, czekam aż się rozmrozi i wyparuje z niego woda.

W domu miałam:

  1. 250 g mąki orkiszowej (możecie użyć także tradycyjnej pszennej mąki np. poznańskiej/wrocławskiej)
  2. 125 g masła bez laktozy (możecie również użyć innego tłuszczu np. roślinnego)
  3. 3 jajka (1 żółtko wykorzystamy do ciasta, a resztę dodamy do farszu)
  4. 30 g cukru
  5. 200 g szpinaku mrożonego
  6. 150 ml śmietanki 30% bez laktozy (można również użyć śmietany sojowej)
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 100 g tartego parmezanu
  9. 100 g fety (u mnie tradycyjnej z mleka koziego i owczego)
  10. Przyprawy: pół łyżeczki soli do ciasta oraz sól, pieprz i gałka muszkatołowa do przyprawienia farszu

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta.
  2. Przesiewamy mąkę.
  3. Dodajemy do niej sól i cukier – mieszamy.
  4. 1 żółtko mieszamy z 1 łyżką wody.
  5. Do suchych składników dodajemy żółtko zmieszane z wodą oraz pokrojone w kostkę masło.
  6. Całość szybko zagniatamy w kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania składników do farszu (ciasto najlepiej owinąć w folię).
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  8. Następnie do garnka wkładamy mrożony szpinak, który podgrzewamy do czasu rozmrożenia i odparowania wody.
  9. Do miski wlewamy śmietankę (w temp. pokojowej) i dodajemy do niej pozostałe z ciasta białko oraz dwa pozostałe jajka – całość mieszamy.
  10. Do śmietanki i jajek dodajemy szpinak, poszatkowany czosnek i parmezan.
  11. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  12. Ciasto wkładamy do foremki o średnicy ok. 24-26 cm (jeśli nie macie foremki do tarty możecie użyć np. tortownicy) – ja wylepiam foremkę ręcznie, bez wałkowania ciasta.
  13. Spód podpiekamy ok. 10 min.
  14. Fetę kroimy w kostkę (jeśli macie problem z krojeniem przeczytajcie koniecznie post dot. sałatki greckiej).
  15. Na podpieczony spód wlewamy masę, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę.
  16. Pieczemy ok. 20-25 min, do czasu aż farsz się zetnie.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie ciasta, 15 min przygotowanie farszu, ok. 35 min łączny czas pieczenia

Ilość użytych składników: 9

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Summary
recipe image
Recipe Name
Tarta ze szpinakiem
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: