Tzatziki

Ochota na coś niecodziennego potrafi dopaść człowieka w najmniej oczekiwanym momencie. Najgorzej jeśli ta chęć na coś niecodziennego jest bliżej niesprecyzowana. Człowiek zachodzi wtedy w głowę co dobrego można byłoby przekąsić, a najlepiej co udałoby się wyczarować z tego co akurat mamy w szafkach/lodówce. Moja ostatnia chęć na coś pysznego i lekkiego przybrała postać tzatzików. Ta przepyszna i szybka przekąska potrafi usidlić każdego. W lodówce zostały pewne resztki ze śniadania, a z nich udało mi się wyczarować niesamowity dip, który pochłonęłam z kromką ciemnego pieczywa. Na marginesie trzeba dodać, że do tzatzików idealnie pasują też wszelkie chipsy – mimo, że są niekoniecznie zdrowe:)

W domu miałam:

  1. pół zielonego ogórka
  2. niepełne, małe opakowanie jogurtu naturalnego bez laktozy (można użyć również jogurtu typu greckiego)
  3. 2 ząbki czosnku
  4. koperek
  5. pół cytryny.

Przyprawy:  łyżka oliwy z oliwek, czarny pieprz i sól (do smaku)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od starcia ogórka i odsączenia go na sitku  przez około 10 minut (jeśli mamy mało czasu, ogórka można lekko posolić aby wypłynęło z niego jak najwięcej soku).
  2. Do miseczki wlewamy jogurt.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
  4. Siekamy koperek.
  5. Czosnek i koperek dorzucamy do jogurtu.
  6. Dokładamy następnie odsączonego ogórka.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  8. Na końcu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny – jego ilość zależy od Waszych upodobań, ja dodałam około 2 łyżek soku.
  9. Całość polewamy lekko oliwą z oliwek i posypujemy z koperkim.
  10. Dip najlepiej smakuje lekko schłodzony.

Całkowity czas przygotowania: 10-15 min

Ilość użytych składników: 5

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki

Summary
recipe image
Recipe Name
Tzatziki
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: