Vege szaszłyki

Majówka z piękną pogodą to idealny czas na  rozpalenie pierwszego w tym roku grilla. Tradycyjne potrawy grillowe potrafią się znudzić, dlatego właśnie postanowiłam przygotować pyszne vege szaszłyki. Ich skład można dowolnie modyfikować. Każdy może użyć dokładnie takich warzyw, które lub najbardziej. Sekretem szaszłyków jest marynata, która nadaje im finalny smak. Dzisiaj pokażę Wam jak ekspresowo, bez dużego nakładu pracy i składników wyczarować aromatyczne szaszłyki, które zasmakują nawet zatwardziałym mięsożercom. Aby na ich przygotowanie nie stracić zbyt wiele czasu, nie musimy kroić warzyw w malutkie kawałki. Szaszłyki będą nas kusić niesamowitym kolorem i zapachem. Przygotowanie tej potrawy może być też świetnym zajęciem dla naszych gości, którzy w czasie rozpalania grilla mogą ponakłuwać warzywa na patyczki.

W domu miałam:

1. 2 papryki (żółtą i czerwoną)
2. 1 cukinię
3. 3 małe czerwone cebule
4. 4 fioletowe ziemniaki (można użyć także dowolnej innej odmiany, ale fiolet idealnie komponuje się kolorystycznie z użytymi warzywami)
5. 2 łyżki octu balsamicznego
6. 2 łyżki oliwy z oliwek
7. 2 łyżki dowolnego miodu (u mnie akacjowy)

Przyprawy: sól, pieprz, suszony lub świeży tymianek

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
2. Wstawiamy je na średni gaz i gotujemy ok. 10 minut (ziemniaki nie mogą zbyt zmięknąć, bo będą rozsypywać się na naszym szaszłyku).
3. Paprykę, cukinię i cebulę kroimy na dowolne kawałki.
4. Ziemniaki również kroimy na kawałki.
5. W kubeczku łączymy, ocet, oliwę, miód i przyprawy.
6. Warzywa nabijamy na patyczki.
7. Przed grillowaniem smarujemy szaszłyki obficie marynatą.

Szaszłyki grillujemy ok. 10-12 minut.

Całkowity czas przygotowania: ok. 20 min (przygotowanie szaszłyków i marynaty), ok. 10-12 min grillowanie

Ilość użytych składników: 7

Vege szaszłyki

Vege szaszłyki

Vege szaszłyki

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Vege szaszłyki
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: