Wegańska chałka

Hej Kochani, po chwili przerwy wracam do Was z kolejną porcją prostych i smacznych przepisów. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić wegańskie ciasto drożdżowe, które wykorzystamy do przygotowania chałki. Wydaje się, że ciasto drożdżowe, które kojarzy się głównie z zapachem masła, mleka, jajkami i mąką pszenną, jest istnym wyzwaniem dla wegan lub osób nietolerujących laktozy. Spróbowałam więc i po kilku próbach pędzę do Was z przepisem na wegańską, wyrośniętą i super pyszną chałkę drożdżową. Z lukrem lub kruszonką (albo też jednym i drugim) będzie świetnym dodatkiem do śniadania lub dobrym popołudniowym deserem. O dziwo, bez jajka i masła chałka udała się świetnie, a jedzący ją nawet nie zorientowali się, że jest to alternatywna wersja tradycyjnej chałki. Polecam szczególnie z domowymi powidłami, chałeczka znika bardzo szybko więc chyba najlepiej od razu zrobić dwie:)

W domu miałam:

1. 100 ml mleka sojowego (lub dowolnego innego)
2. 25 ml wody
3. 12 g świeżych drożdzy
4. 200 g mąki orkiszowej tortowej (można również użyć pełnoziarnistej typ 2000)
5. 1,5 – 2 łyżek oliwy z oliwek

Przyprawy: 3/4 łyżki cukru, 1/4 łyżki soli

Przygotowanie:

1. Mleko łączymy z wodą i lekko podgrzewamy (tak żeby można swobodnie włożyć do mieszanki palec).
2. Mąkę przesiewamy i łączymy z cukrem i solą.
3. Drożdze kruszymy i dodajemy do nich 1 łyżkę mieszkanki mącznej oraz dolewamy ok. 2 łyżek mleka z wodą.
4. Drożdże pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min (najlepiej w ciepłym miejscu).
5. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto (powinniście otrzymać elastyczną kulę ciasta).
6. Podczas wyrabiania do ciasta dolewamy oliwę.
7. Ciasto dzielimy na trzy, równe części. Z każdej części formujemy wałek.
8. Wałki ciasta układamy koło siębie i zaplatamy chałkę w taki sposób tak jak zaplatamy warkocze:)
9. Odstawiamy chałkę na 10-15 min do wyrośnięcia i w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
10. Pieczemy ok. 40 min.

Całkowity czas przygotowania: ok. 70 min

Ilość użytych składników: 5

Chałkę można wzbogacić poprzez dodanie do niej kruszonki lub lukru. Kruszonkę można przygotować również w wersji wegańskiej – masło należy wtedy zastąpić oliwą z oliwek. Żeby lukier miał ciekawszy smak, można dodać do niego odrobinę cynamonu.

Smacznego Kochani:)

Wegańska chałka

Wegańska chałka

Wegańska chałka

Wegańska chałka

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Wegańska chałka
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: