Zapiekanka ziemniaczana

Jak na prawdziwą Wielkopolankę przystało w mojej kuchni nie może zabraknąć przepisów, które wykorzystują ziemniaki. Stąd właśnie zrodził się pomysł na świeżą i szybką zapiekankę ziemniaczaną z pachnącymi pomidorami i mięsem mielonym. Kocham gotować, ale nie ukrywam, że jestem zafascynowana przepisami na potrawy, które nie zabierają dużo czasu, nie produkują sterty brudnych naczyń, wykorzystują to co mamy w kuchni (np. ziemniaki pozostałe po obiedzie) i co najważniejsze po odgrzaniu są równie pyszne (obiad na 2 dni, czemu nie!). Dlatego właśnie dzisiaj przygotujemy zapiekankę, która mam nadzieję na zawsze zagości w Waszych przepiśnikach.

W domu miałam:

1. 6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków (jeśli nie macie ugotowanych ziemniaków, ugotuj ziemniaki w mundurkach. Od zagotowania wystarczy gotować je ok. 8 min)
2. 1 cebulę szalotkę (lub 2 mniejsze)
3. 300 g mięsa chudego mielonego z łopatki wieprzowej
4. 2 puszki pomidorów w kawałkach z ostrą papryką (oczywiście mogą być to dowolne pomidory, ale dzisiaj miałam ochotę na coś ostrego)

Przyprawy: sól (do smaku), około 1 łyżki papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki cukru, oliwa z oliwek do smażenia cebuli i wysmarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od rozgrzania oliwy z oliwek oraz piekarnika na 180 stopni.
2. Kroimy drobno cebulę.
2. Cebulę szklimy na rozgrzanej oliwie.
3. Następnie dorzucamy do niej mięso mielone i smażymy do całkowitego ścięcia się mięsa oraz odparowania wody.
4. Cebulę i mięso zalewamy pomidorami.
5. Dodajemy sól, paprykę słodką oraz cukier i mieszamy.
6. Całość podsmażamy do czasu odparowania wody z pomidorów.
5. W czasie gdy sos się podsmaża kroimy w cienkie plasterki nasze ziemniaki i smarujemy oliwą naczynie żarodoporne.
7. Gdy sos jest już gotowy układamy warstwy naszej zapiekanki: ziemniaki – sos – do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinien być sos).
8. Wierzch możemy posypać dowolnym serem lub też z niego zrezygnować.
9. Całość pieczemy około 35 min.

Moja propozycja podania zawiera ser kozi, który ułożyłam na wierzchu zapiekanki, a całość została posypana natką pietruszki.

Całkowity czas przygotowania: 15 min przygotowanie składników i sosu, 35 min pieczenie

Ilość użytych składników: 4 oraz przyprawy

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Summary
recipe image
Recipe Name
Zapiekanka ziemniaczana
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: