Pomidorowa

Zupa pomidorowa jest zupą magiczną – za każdym razem smakuje nieco inaczej. Moja pomidorowa idealna to domowy, długo i wolno gotowany wywar z najlepszych warzyw (i tylko warzyw) – z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, owoców jałowca i natki pietruszki. Wywar łączony jest następnie z aromatycznymi pomidorami, najlepiej malinowymi! Cichutko gotująca się zupa przepełnia zapachem cały dom. Jej zwieńczeniem i tajemnicą jest cynamon, który przełamuje jej delikatną ostrość i podkreśla przebijającą się na końcu języka słodycz. Najlepiej z ryżem przyrządzanym według receptury babci – dojrzewający w garnku owiniętym w ściereczkę i schowany pod poduszką. Najlepiej smakuje bezpośrednio z garnka, bo ileż można na nią czekać:)

W domu miałam:

  1. 3 marchewki
  2. 2 pietruszki
  3. 1 mały seler
  4. 1 pora
  5. nać selera
  6. nać pietruszki
  7. 1 cebulę
  8. 500 g passaty lub przecieru pomidorowego / w sezonie używam domowego przecieru z pomidorów malinowych (przepis na przecier pojawi się niedługo)
  9. Przyprawy: 3 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprz w ziarnach według uznania, 3 owoce jałowca, cynamon (1/4 łyżeczki na około 1,5 litra zupy), sól do smaku, cukier do smaku, słodka i ostra papryka mielona również do smaku

Przygotowanie:

  1. Produkty wskazane w punktach od 1-7 dokładnie myjemy i w razie potrzeby obieramy (na ogół wybieram mniejsze warzywa, wtedy można skrócić czas gotowania, bo szybciej staną się miękkie).
  2. Do dużego garnka wkładamy wszystkie warzywa.
  3. Dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz owoce jałowca.
  4. Zalewamy wodą, ale tylko tak aby pokryć nią wszystkie warzywa i przyprawy (to zagwarantuje nam odpowiednią moc wywaru).
  5. Całość gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut (nie doprowadzamy wywaru do gwałtownego wrzenia!).
  6. Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy je z wywaru.
  7. Według uznania część warzyw możemy wkroić do zupy albo można też zużyć je do sałatki:)
  8. Do gotowego wywaru dodajemy pomidory oraz resztę przypraw (cynamon, sól, cukier, słodka i ostra papryka mielona).
  9. Całość powinna się zagotować.
  10. Na koniec aromatyczną miksturę rozlewamy do miseczek i cieszymy się smakiem słonecznych pomidorów.

Całkowity czas przygotowania: 5 min przygotowanie warzyw, 30-40 min gotowanie wywaru, 10-15 min doprawienie i zagotowanie zupy.

Ilość użytych składników: 8 oraz przyprawy

Zupa pomidorowa

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa pomidorowa
Author Name
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sięgnij po więcej: