Zupa z botwinki

Ostatnio zastanawiałam się, która z nowalijek najbardziej kojarzy mi się z wiosną. Zdecydowaną fawortyką zestawienia została botwinka. Jak tylko spotkam ją w sklepie po raz pierwszy od razu muszę przyrządzić z niej przepyszną botwionową zupę. Dużym atutem jest szybkie przygotowanie oraz niesamowity zapach. Jeśli jeszcze nie gotowaliście samodzielnie tej zupy lub chcecie sprawdzić jak można przygotować ją w ekspesowym tempie koniecznie powinniście wypróbować poniższy przepis. Botwinka nie tylko cudownie smakuje, ale jest również źródłem wielu  witamin i składników odżywczych np. witaminę A, K, żelazo czy wapń. Podobno pomaga również zwalczyć infekcje i przeziębienie (dlatego właśnie ugotowałam ją w czasie mojego wiosennego przeziębienia). Jej smak wzrasta wraz z kolejnym podgrzewaniem, dlatego właśnie zupa botwinkowa jest idealnym pomysłem na lunch (świetnie smakuje również bez podgrzewania). Koniecznie powinniście zaopatrzyć się w pęczek pachnącej botwinki (najlepiej z trochę większymi buraczkami) i ugotować ją dzisiaj na obiad!

Rada dla łasuchów: sok z cytryny dodany do zupy botwinkowej sprawi, że zupa zachowa piękny kolor.

W domu miałam:

1. 6 średniej wielkości młodych ziemniaków
2. 0,75 l bulionu warzywnego lub dowolnego innego
3. pęczek botwiny
4. pęczek koperku
5. 1,5 łyżki soku z cytryny
6. 4 łyżki jogurtu naturalnego (roślinny lub bez laktozy)

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, odrobina cukru, odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Oliwę z oliwek podgrzewamy w garnku.
2. Ziemniaki obieramy i umyte kroimy w plasterki.
3. Ziemniaki wrzucamy do garnka i chwilę podsmażamy (ok. 2-3 min).
4. Zalewamy je bulionem i gotujemy (ok. 5-7 min).
5. W tym czasie kroimy botwinkę (osobno kroimy buraczki, czerwone łodyżki i liście).
6. Buraczki i czerwone loyżki dorzucamy do zupy (gotujemy ok. 5 min).
7. Kroimy koperek.
8. Następnie dorzucamy liście i znów chwilę gotujemy.
9. Wlewamy do zupy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem.
10. Jogurt łączymy w kubku z zupą (dolewamy po łyżce zupy do czasu aż jogurt się ociepli, dzięki temu nie zwarzy się w zupie).
11. Dolewamy jogurt i wyspujemy koperek.
12. Całość chwilę razem gotujmy i rozlewamy do miseczek (ważne żeby wszystkie składniki były miękkie).

Całkowity czas przygotowania: ok. 35 min

Ilość użytych składników: 5

 

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

Zupa z botwinki

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Zupa z botwinki
Author Name
Published On
Total Time
Sięgnij po więcej: